koper.jpg

SLUŽBENI OBISK V DŽEMATU KOPER

 

Ljubljana, 09. junij 2007, (MINAS) – V petek, 08. junija 2007 se je mufti Nedžad Grabus mudil v Kopru na službenem obisku džematu Koper.

Obisk se je začel z džumo-namazom (tedenska molitev), ki jo je vodil mufti Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost koprskega džemata za Islamsko skupnost v Sloveniji, ker v tem džematu živi veliko muslimanov, ki so velik potencial za Islamsko skupnost in da veliko pričakuje od Kopra kot so dobre aktivnosti v džematu, dobra organiziranost verouka itd. Poudaril je tudi razumevanje, bratstvo in solidarnost med muslimani.

 

Sestanek z IO Medžlisa Koper

 

 

koper2.jpg

Potem je sledil sestanek z Izvršilnim odborom Medžlisa Islamske skupnosti Koper. Predsednik IO Medžlisa Koper g. Zijad Svraka je seznanil muftija Nedžada Grabusa z vsemi aktivnostmi, ki potekajo v džematu Koper kot tudi z načrti v prihodnosti. V Kopru živi okrog štiri tisoč muslimanov. Kot največji problem je izpostavil problem prostorske stiske. Trenutno IO Medžlisa Koper ne more dobiti dovoljenja za adaptacijo obstoječega objekta. Zunanja oblika objekta mora ostati nespremenjena. Zato razmišljajo o nakupu zemljišča kjer bi lahko zgradili nov objekt za potrebe Islamske skupnosti v Kopru.

Mufti Nedžad Grabus je izrazil svoje mnenje, da džemat Koper lahko ima veliko več aktivnosti. Zahteval je da se pripravi program delovanja IO Medžlisa Koper po katerem bodo delovali v prihodnosti. Opazil je tudi, da ta Odbor dobro in kvalitetno dela.

Nermin Žilić, ki skrbi za finančno poslovanje Mešihata je predstavil finančno poslovanje Islamske skupnosti. V prihodnosti bo potrebno urediti financiranje vseh džematov na isti način. IO Medžlisa Koper je obljubil, da bodo vse naredili, da svoje finančno poslovanje uredijo na podoben način.

 

Tribuna: »Muslimani v Evropi – razlike med etničnimi in religijskimi vrednotami«

 

koper4.jpg

 

Ob koncu obiska je bila organizirana tribuna na Koprski Univerzi na kateri je mufti Nedžad Grabus govoril o »Muslimanih v Evropi – razlike med etničnimi in religijskimi vrednotami«. Sledila je zanimiva razprava o tej temi kot tudi o Islamski skupnosti v RS, njenem statusu in vlogi v družbi, njeni prihodnosti itd. Govorilo se je tudi o aktivnostmi za izgradnjo džamije v Ljubljani.

V delegaciji Islamske skupnosti poleg muftija Nedžada Grabusa so bili tajnik Nevzet Porić, predsednik IO Medžlisa Ljubljana Midhat Alagić i g. Nermin Žilić.