FESTIVAL BOSANSKIH SLANIH IN SLADKIH JEDI

Ljubljana, 29. januar 2007 – V nedeljo, 28. januarja je Žensko združenje Zemzem Islamske skupnosti v RS organiziralo Festival bosanskih slanih in sladkih jedi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Festivala so se udeležili mufti Islamske skupnosti v RS mag. Nedžad Grabus, župan MOL-a g. Zoran Janković, direktor Urada za verske skupnosti dr. Drago Čepar, veleposlanik BiH nj. eksc. Izmir Talić, podžupan MOL-a Jani Möderndorfer, mestni svetnik g. Roman Jakič, turška veleposlanica nj. eksc. Melek Sina Bajdur, drugi številni gostje itd. Festival je organiziran na dan Ašure. To je 10. muharrem. Muharrem je prvi mesec hidžretskega koledarja. Po izročilih je na ta dan po potopu pristala ladja Božjega poslanca Nuha (Noe).

Na ta dan se pripravlja posebna hrana ašura (v arabskem deset). Pripravlja se na način, da se pomeša več vrst sadja in zelenjave (najmanj deset) in tako se pripravi jed, ki je podobna kompotu kot spomin na poslanc Božjega Nuha (Noe), ki je po izročilih na ladji pripravljal jed iz žita, sadja in zelenjave, ki jih je imel na ladji. Ašura ni obvezna dolžnost toda to je lep običaj in spomin na enega od Božjih poslancev.

Poleg ašure so bile pripravljene različne slane in sladke jedi kot so baklava, tufahija, hurmašice, kadaif, somun, gurabije, bamija, zeljanice, burek in številne druge vrste jedi.

Pripravljeno hrano so članice Zemzema prodajale. Izkupiček od prodane hrane pa bo namenjen v dobrodelne namene.

Prodajalke oblečene v tradicionalna bosanska oblačila z nasmehom na obrazih so hrano prodale v dobri uri po otvoritvi Festivala. Na koncu, ko si je vsak kupil nekaj za svoj želodec, so si obiskovalci Festivala lahko privoščili sladko šerbe in ašuro. Vendar brez bosanske kahve (kave) ni šlo. Vsak je lahko popil fildžan (tradicionalna bosanska šalčka za kavo, za njih je značilno, da so manjše okrogle oblike brez ročaja.) bosanske kahve, ki so jo članice ZemZema ponujale z mangale (lahko bi rekli da je mangala prednica današnjega pladnja).
Predstavljen je bil tudi način kako razvleči testo za pripravo pite. Za dobro pripravljeno pito potrebujemo sofro (nizka okrogla miza na kateri razvlečemo testo) in oklagijo (podolgovata palica s katero razvlečemo test). In na koncu je bila predstavljena Bosanska soba.

Članice Zemzema obljubljajo, da se bodo potrudile in vsaj enkrat na leto, če ne tudi večkrat, organizirale podoben Festival, kjer bo predstavljena ne samo hrana, ampak tudi bošnjaška kultura.