Mevlud v Ljubljani ob rojstnem dnevu Muhammeda, a.s.

V nedeljo, 17. oktobra 2021, je bila v ljubljanski džamiji organizirana mevludska svečanost ob rojstnem dnevu Božjega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim.

Ob začetku meseca rebiu-l-evvela, leta 1443 PH, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, organiziral mevludske slovesnosti v Kopru, Mariboru, na Jesenicah in v Velenju. Osrednja mevludska slovesnost je bila v ljubljanski džamiji.

Slovesnosti so se udeležili mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, mr. Nevzet Porić, vsi imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, člani mešihata in zbora Islamske skupnosti, predsedniki in člani izvršnih odborov ter veliko število članov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Zbrane vernike je najprej nagovoril Senad ef. Karišik, glavni imam Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, ter izrazil zadovoljstvo, da je po dolgem času ljubljanska džamija odprla vrata vernikom in izpostavil več pomembnih segmentov pri razumevanju življenja Božjega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim.

Mevludski program so izvedli imami Islamske skupnosti in študenti Fakultete za islamske znanosti iz Sarajeva: hfz. Ahmed Alili, hfz. Ahmed Hašić, Ibrahim Bilčević in Zejd Svraka. V zelo lepem mevludskem vzdušju so se izmenjevale pobožne pesmi in verzi v čast rojstva Božjega poslanca Muhameda, naj je mir z njim.

Zbrane vernike je na koncu nagovoril mufti Islamske skupnosti, mag. Nevzet Porić. Mufti Porić je spregovoril o bistvenih lastnostih poslanca Muhammeda. Poudaril je pomen preučevanja njegovega življenja kot najbolj izbranega človeka in najboljšega vzornika (usvetun haseneh), ki ga Vzvišeni Bog hvali, njegovo posebnost pa potrjujejo njegova imena Ahmed (najbolj hvaljen), Muhammed (zelo hvaljen) in Mustafa (izbran). Mufti Porić je povabil vernike, naj v skladu s svojimi zmožnostmi in trenutnimi epidemiološkimi razmerami, prihajajo v džamijo ter se udeležujejo programov, ki jih organizira Islamska skupnost.