Zasedal Mešihat Islamske skupnosti: zaskrbljeni zaradi epidemije

V četrtek, 4. marca 2021, je v  Ljubljani zasedal Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki mu je predsedoval mufti Grabus.

Mešihat je sprejel poročila Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in vseh drugih subjektov, ki so v njeni pristojnosti za leto 2020. Poudarjeno je bilo, da je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v letu 2020 utrpela upad prihodkov za 25 odstotkov zaradi epidemije virusa COVID-19. Namreč, v letu 2020 je bilo prepovedano popolno zbiranje ljudi pet mesecev in v tem obdobju ni bilo možno izvajati kakršnihkoli aktivnosti v Islamski skupnosti. Ostalih pet mesecev je bilo možno delno organizirati verske aktivnosti ob prisotnosti največ 500 oz. 50 vernikov. Vse to je vplivalo na prihodke Islamske skupnosti v letu 2020. Isti trend se nadaljuje tudi v letu 2021. Zato so člani Mešihata izrazili zaskrbljenost kako dolgo bo možno ohranjati finančno kondicijo ob prepovedi organiziranja aktivnosti v Skupnosti. Pri tem je potrebno poudariti, da uslužbenci Islamske skupnosti niso bili upravičeni do nikakršne državne pomoči, ki so jo določili protikoronski zakoni zaradi zakonodaje, ki ureja status verskih uslužbencev.

Izražena je bila zahvala vsem članom Islamske skupnosti, imamom, predsednikom izvršnih odborov, prostovoljcem in aktivistom za vložen izreden napor pri delovanju Islamske skupnosti v preteklem letu.

Člani Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so izrazili svojo zaskrbljenost tudi zaradi trenutnih razmer v zvezi z epidemiološkim stanjem v Sloveniji in veljavnimi ukrepi za organiziranje verskih obredov, posebej pa zaradi določila, da je lahko na 30 m² ena oseba oz. osebe iz istega gospodinjstva.  

Priporočilo Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji vsem članom Islamske skupnosti je da spoštujejo veljavne ukrepe za zajezitev širjenja okužb in se cepijo takoj, ko bo to možno. Vsi skupaj bomo najhitreje premagali virus in se vrnili normalnemu življenju, ki smo ga živeli pred epidemijo.

Mesec ramazan se začne 13. aprila  2021. Pozorno spremljajo situacijo in srčno upajo, da se bodo razmere do začetka ramazana sprostile ter da bo možno vsaj delno izvajati verske aktivnosti v Muslimanskem kulturnem centru in ostalih objektih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Svetujejo članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, da čas epidemije in omejenih aktivnosti izkoristijo za individualne molitve, krepitev medsebojnih odnosov ter ljubezniv odnos do družinskih članov in prijateljev.  

Ostanite zdravi in veseli. Naj vas Bog varuje.