Uspešno zaključen tek miru od džamije do džamije

V soboto, 7. oktobra 2017, je bil uspešno zaključen tek miru od džamije do džamije imama Nazifa Topuza, ki je tekel od mesta kjer je stala džamija v Sloveniji iz Loga pod Mangartom do džamije v Ljubljani. Tek je bil dolg okrog 140 kilometrov.

Ob Islamskem kulturnem centru v Ljubljani so se tako v sobotnem popoldnevu zbrali imami, verniki, podporniki, prijatelji in svojci imama Nazifa Topuza, ki so ga dočakali in čestitali za uspešen zaključek maratona. Imama Nazifa sta dočakala tudi mufti prof. dr. Nedžad Grabus in ljubljanski župan Zoran Janković.

V cilj so poleg imama Topuza prišli tudi kolesarji iz Velenja, ki so prevozili kolesarski maraton od Loga pod Mangartom do Ljubljane v enem dnevu.

Zbrane je najprej pozdravili koordinator projekta Haris Muratagić, ki je povedal kako in na kakšen način so potekale priprave in realizacija teka in kolesarskega maratona. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali realizacijo teh aktivnosti in čestital udeležencem teka in maratona za uspešen zaključek projekta.

Prisotne je nagovoril tudi imam Nazif Topuz, ki se je najprej zahvalil muftiju prof. dr. Nedžadu Grabusu za idejo in podporo pri realizaciji tega pomembnega projekta. Zahvalil se je tudi svoji družini, ki so ga podpirali in spodbujali tekom teka od Loga pod Mangartom do Ljubljane. Zahvalil se je vsem zbranim, ki so ga svojim prihodom počastili in spodbudili, da s podobnimi projekti nadaljuje tudi v prihodnje. Nazif Topuz je povedal, da je sporočilo miru najbolj pomembno za ljudi, ker samo v miru lahko ostvarijo svoje življenske sanje.

Župan Zoran Janković je čestital imamu Topuzu za uspešen podvig, ki ga je izkazal s tekom kot tudi kolesarjem. V svojem pozdravnem nagovoru je povedal, da je pomembno razvijati zavest o skupnem življenju in vrednotah, ki nas povezujejo in s svojimi dejanji pomagati, da se to uresnični. Maraton imama Topuza je odlično sporočilo vsem nam, živeti v miru in delati za mir med ljudmi in narodi, je zaključil župan Janković.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus kot idejni predlagatelj in pokrovitelj teka miru imama Nazifa od džamije do džamije je v svojem nagovoru povedal, da je bil imam Nazif Topuz v preteklih dneh navdih mnogim v Sloveniji in Bosni in Hercegovini, ker je kot imam pokazal spoštovanje do svojih prednikov, ki so zgradili džamijo v Logu pod Mangartom pred stotimi leti in je svojim sodobnikom ukazal na pomembnost miru, spoštovanja in razumevanja med ljudmi. Verski objekti so in morajo ostati mesta miru in širjenja miru med ljudmi. To je močno sporočilo imama Nazifa Topuza in kolesarjev iz Velenja, ki so prevozili 140 km iz Loga pod Mangrtom do Ljubljane.

Spomnimo, da Islamska skupnost v Republiki Sloveniji letos obeležuje stoto obletnico od izgradnje džamije v Logu pod Mangartom in stoto obletnico institucionalnega delovanja na Slovenskem. Namreč, časopis Slovenec je 24. oktobra 1917, napovedal prihod takratnega reisu-l-uleme in vojaškega muftija iz Sarajeva na otvoritev džamije v Logu pod Mangartom. Tako je stoto obletnico Islamska skupnost obeležila tudi s tekom za mir imama Nazifa Topuza, ki je tekel od mesta kjer je stala prva džamija v Sloveniji, Log pod Mangartom, do ljubljanske džamije v Ljubljani. Njegov tek je imel močno sporočilo miru, ki ga je imam simbolno nesel od džamije v Logu pod Mangartom do nove džamije v Ljubljani. Imam Nazif Topuz je s tekom pričel 2. oktobra, ko se obeležuje Mednarodni dan nenasilja, saj je želel na ta način poslati močno sporočilo zoper kakršnegakoli nasilja.

Stota obletnica institucionalnega delovanja je pečat opredeljenosti in usmerjenosti Islamske skupnosti pri njenem delovanju, ki se temelji na odločnosti in opredeljenosti, da svojo pot prizadevanja za mir, spoštovanja, razumevanja in tolerance nadaljuje tudi v prihodnje, saj je prepričana, da s svojim prispevkom pri delovanju prispeva k napredku celotne slovenske družbe.