V Postojni že četrto leto zapored organiziran mektebski dan

V soboto, 23. maja 2015, je bil za celoten Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji organiziran mektebski dan. Svečanost je organizirana v Dolnji Košani pri Postojni. Organizator manifestacije, ki se organizira že četrto leto zapored, sta bila Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji in Odbor Islamske skupnosti Postojna, na čelu z imamom Fahrudinom Smajićem in predsednikom Fikretom Hasičićem.

Na mektebskem srečanju so sodelovali vsi džemati iz Slovenije. Kljub slabemu vremenu so se imami s svojimi učenci odzvali vabilu in s svojo prisotnostjo polepšali svečanost. Zaradi dežja se ni odvil nogometni turnir med mektebskimi učenci, a tisti najpogumnejši so odigrali nekaj revialnih nogometnih tekem  in izpeljali druge igre, ki so bile predvidene za ta dan. Cilj mektebskega dneva je, da se učenci verouka iz cele Slovenije spoznajo in družijo med seboj.

Pomembnost dogodka je s svojim prihodom potrdil tudi mufti prof. dr. Nedžad Grabus. Ob 12h se je odvijal program, v katerem so nekateri otroci, ki obiskujejo mekteb, pokazali, kaj so se v preteklem letu naučili. Imam Fahrudin Smajić je kot gostitelj in organizator tega druženja vsem pristonim zaželel dobrodošlico in se zahvalil vsem, ki so se kljub slabemu vremenu odzvali vabilu in s svojim prihodom polepšali dogodek. Posebej se je za razumevanje in uvrstitev tega projekta med prioritete delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji zahvalil muftiju Grabusu.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je med drugim povedal, da smo kljub dežju lahko veseli, ker vidimo, kakšne talente premoremo. Vsi smo srečni, ko vidimo, kako naši imami zavestno in odgovorno opravljajo svoje delo. Nato se je zahvalil imamu Fahrudinu Smajiću, predsedniku izvršnega odbora džemata Postojna in članom odbora, vsem članom džemata v Postojni, ki so kljub težkim vremenskim razmeram uspeli organizirati manifestacijo. Povedal je, da smo vse to organizirali z željo, da ti otroci odraščajo dostojanstveno in svobodno v svoji identiteti in lastni veri. Vemo, v kakšnih časih živimo. Zato moramo vlagati dodaten napor, da bi otroci ohranili lastno identiteto. V nadaljevanju je mufti povedal, da so otroci, ki obiskujejo mekteb, med programom pokazali, da so odlični pri verouku, a želimo si, da bi naši otroci bili uspešni tudi v šoli. Napovedal je načrt Islamske skupnosti, da motivira in podpre starše ter otroke, ki se odločijo vpisati v medreso (srednja verska šola). Islamska skupnost bo zagotovila štipendijo za odlične učence, ki se vpišejo v medreso. ”Dolgoročno želimo imeti kader, ki bo živel v okolju, v katerem je rojen in bo o svoji veri govoril v slovenščini, saj bo tako preživela naša identiteta,” je povedal mufti Grabus.

Organizatorju čestitamo za odlično organizacijo manifestacije in prosimo Vsemogočnega Boga, da nagradi vse tiste, ki so na kakršenkoli način pomagali pri realizaciji tega srečanja.