Mufti Grabus obiskal Islamsko skupnost Bošnjakov v Avstriji

V petek, 6. februarja 2015, se je mufti dr. Nedžad Grabus skupaj s sekretarjem Nevzetom Porićem in imamom Ifetom Suljićem mudil na uradnem enodnevnem obisku pri Islamski skupnosti Bošnjakov v Avstriji oziroma pri njenem predsedniku mag. Esadu Memiću v Beljaku.

Ob tej priložnosti je mufti dr. Nedžad Grabus v mesdžidu v Beljaku vodil petkovo molitev (džuma-namaz). V svojem nagovoru je poudaril pomembnost džume-namaza za enotnost muslimanov, ne glede na to kje živijo. ”Razumevanje in razlaga islama sta posebej pomembna v okoljih, kjer živimo. Kot Bošnjaki imamo pri tem dolgo izkušnjo in naša ulema (učenjaki) se je več kot eno stoletje ukvarjala s tem vprašanjem. Mi imamo ulemo, ki lahko odgovori na izzive, s katerimi se soočamo. Muslimani nimajo dilem, ko govorimo o Kur’anu in sunnetu (načinu življenja Muhammeda, a.s.), toda obstajajo dileme kdo in kako jih razlaga. Izkušnja, ki smo jo podedovali in jo živimo skozi Islamsko skupnost, kot organizirano skupnost muslimanov, nam omogoča, da skozi delo in delovanje krepimo identiteto, vzgajamo otroke in ohranjamo enotnost”, je med drugim povedal mufti Grabus.

Po džumi-namazu je bil organiziran sestanek, na katerem sta se mag. Memić in dr. Grabus pogovorila o krepitvi sodelovanja med dvema sosednjima skupnostma, ki sta v preteklem obdobju odlično sodelovali na različnih področjih. Mag. Memić je muftija Grabusa seznanil z aktivnostmi v Islamski skupnosti Bošnjakov v Avstriji in s procesi sprememb zakona o islama v Avstriji.