Muftijevo sožalje francoskemu veleposlaniku, francoskemu narodu in svojcem umrlih

Ob terorističnih napadih, ki so se zgodili v sredo, 7. januarja 2015, v Parizu je mufti dr. Nedžad Grabus poslal sožalje francoskemu veleposlaniku v Sloveniji gospodu Pierru-Francoisu Mourieru, v katerem je med drugim zapisal, da v imenu Islamske skupnosti v Sloveniji, njenih članov in svojem osebnemu imenu izraža iskreno sožalje njemu, francoskemu narodu in posebej prizadetim.

ParisZapisal je tudi, da je nemogoče sprejeti, da se v sodobnem času na takšen terorističen način ubijajo nedolžni ljudje. ”Tej norosti se mora najti zdravilo. Nasilje se mora ustaviti in potrebno je vzpostaviti mir ter zaupanje med ljudmi in narodi celega sveta. Ne obstaja vera, ki dopušča ali opravičuje ubijanje, prelivanje krvi nedolžnih ljudi. Z družinami ubitih novinarjev, meščani Pariza kot tudi s francoskim narodom delimo bolečino in globoko sočutje ob njihovi izgubi. Moje misli so posebej z novinarji, ki se jih preganja, obsoja in ubija ter so tako izpostavljeni velikim pritiskom pri poskusu, da svetu prenesejo informacije in razvijajo kulturo dialoga,” je zapisal.

Mufti Grabus iskreno upa, da bodo evropske oblasti svojim državljanom omogočile varnost in mir. Na vse državljane Evrope apelira, da se posvetimo in odpremo drug proti drugemu, saj je rešitev v dialogu in skupnem boju zoper vseh, ki povzročajo zlo v imenu višjih idealov ali Boga. ”Mir in varnost potrebujemo vsi. Zato, kdor ubije enega človeka, je isto, kot da je ubil cel svet in kdor reši enega človeka, je isto, kot da je rešil cel svet,” je zaključil mufti Grabus.

Evropski svet verskih voditeljev ECRL, katerega član je tudi mufti dr. Nedžad Grabus, je v svojem odzivu na sredine grozljive napade zapisal, da je zgrožen in pretresen zaradi tega strašnega in nesprejemljivega napada na tiste, ki spodbujajo svobodo govora. Svoboda govora nudi priložnost za reševanje sporov in nesoglasij brez nasilja.

ECRL brez zadržkov obsoja to skrajno nasilno dejanje, posebej če storilci trdijo, da ščitijo čast svoje vere ali svojih verskih vrednot. Zapisali so, da je to dejanje terorizma napad na človeštvo.