Študijsko potovanje v Sarajevo

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes je med od 14. in do 16. marca 2014 potekala študijska pot v Sarajevo, katere namen je bil, da Sarajevo predstavimo z drugega zornega kota.

Prijetne spomladanske temperature in odlično vreme so pripomogle k izjemnemu počutju v Sarajevu in uspešno realiziranem potovanju. Študijska skupina je bila raznolika, od mladih izobraženih Bošnjakov do skupine Slovenecev in članov Skupnosti.

Študijska skupina je v soboto in nedeljo obiskala izbrane znamenitosti Sarajeva in se podrobneje spoznala z zgodovino mesta in naroda ter s kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami.

Tako smo sprva obiskali muzej Svrzina kuća, ki predstavlja tradicionalno bosansko hišo z vsemi elementi. Danes Svrzina kuća predstavlja muzej arhitekture iz 16. stoletja in je tudi najlepše ohranjen primerek bosanske hiše v Bosni in Hercegovini. Člani študijske skupine so se skozi vodeni ogled zelo strokovnega vodiča seznanili s prostori bosanske hiše kot tudi z njihovo uporabo ter kulturo in običaji.

Sledil je ogled muzeja Alije Izetbegovića in obisk njegovega groba kjer je pokopan. Muzej je postavljen v dveh stolpih (utrbah) na Kovačih. V prvem stolpu je predstavljena osebnost in življenje Alije Izetbegovića v drugem pa njegova prizadevanja za svobodno Bosno in Hercegovino. Alija Izetbegović je prvi predsednik svobodne Bosne in Hercegovine ter velik patriot in državnik z vizijo, zato je obisk Sarajeva nepredstavljiv brez obiska muzeja Alije Izetbegovića in oddajanja časti in dove (molitve) na njegovem grobu.

Opoldansko molitev smo opravili v Gazi Husrev-begovi džamiji, ki predstavlja enega od najpomembejših sakralnih objektov islamske arhitekture na Balkanu. Leta 1531 jo je zgradil Gazi Husrev-beg. Po končani opoldanski molitvi nas je sprejel Adil ef. Okić in nam predstavil džamijo, osebnost Gazi Husrev-bega ter njegov vakuf.

Študijski program se je nadaljeval v Gazi Husrev-begovi knjižnici, ki predstavlja najznačilnejšo ustanovo te vrste na Balkanu. V mesecu januarju je odprla svoje nove prostore, ki se nahajajo v bližini Gazi Husrev-begove džamije v Sarajevu. Prostori GHB knjižnice so trenutno najbolj sodobni i  moderni prostori te vrste v regiji. Študijska skupina se je s pomočjo strokovnega vodstva spoznala z delovanjem, misijo in prostori knjižnice. Sprva smo si pogledali kratek dokumentarni film avtorice prof. Zehre Alispahić z naslovom ”Čuvari bošnjačkog naslijeđa”, ki predstavi knjižnico, biblioteksrski fond in preživetje knjižnice v času vojne. Po ogledu filma je sledil ogled muzejske zbirke GHB knjižnice, centra za restavracijo knjižnega gardiva in prostor, kjer se hrani del knjižnega fonda.

Po koncu prvega dela programa je sledilo popoldansko kosilo v nacionalni restavraciji Morića han. Na kosilu so se nam pridružili dr. Nedžad Grabus, ljubljanski mufti, s soprogo Sadiko Grabus, prof. Zehra Alispahić in glavni sarajevski imam Ferid ef. Dautović. Po kosilu je sledil popoldanski odmor in individualni sprehod po Baščaršiji.

Sobotni del programa smo zaključili s sprejemom na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu, kjer smo se družili z dekanom prof. dr. Ismetom Bušatlićem, prof. dr. Enesom Karićem in prof. dr. Nedžadom Grabusom. Dekan Fakultete nam je predstavil zgodovino razvoja izobraževalnih ustanov na področju Bosne in Hercegovine in nastanek ter delovanje Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu. Prisotne sta nagovorila tudi akademik prof. dr. Enes Karić in prof. dr. Nedžad Grabus. Druženje se je nadaljevalo v atriju Fakultete ob kavi in čaju s profesorji.

V nedeljo pred odhodom smo obiskali še kazandžijsko trgovino na Baščaršiji, kjer smo si ogledali nastanek bakrenih izdelkov, ki so značilni prodajni unikatni izdelki s Baščaršije.

Študijsko potovanje smo zaključili z ogledom Tunela spasa. V času agresije na BiH, ko je bilo Sarajevo z vseh strani obkoljeno, je bila edina možnost prehoda do svobodnega teritorija, prehod čez letalsko pisto na Dobrinji. V nepredstavljivih okoliščinah in skoraj brez ustrezne opreme so pripadniki Armije BiH v 4 mesecih in 4 dneh izkopali tunel, ki je za prebivalce v obkoljenem Sarajevu predstavljalo pot do svobodnega teritorija. V angleškem jeziku je tunel dobil naziv ”Tunnel of life”. Ob obisku muzeja so obiskovalci imeli priložnost ogleda kratkega dokumentarnega filma ter prehoda skozi delček tunela. Prav tako so si ogledali muzej, kjer so razstavljeni različni eksponati iz časa izkopa tunela in njegove uporabe tekom vojne.

Vsi se zelo dobro zavedamo pomena medkulturnega sodelovanja in dialoga. Naš namen je bil ponuditi nova znanja, ki krepijo, ter nove izkušnje in prijateljstva, ki nas bogatijo. Po pričevanju članov študijske skupine bili uspeli v našem namenu uspešni.

Študijsko potovanje bo en izmed rednih letnih projektov Zavoda Averroes, za naslednjo pomlad obljubljamo nov in zanimiv program.

Na koncu dolgujemo zahvalo vsem tistim, ki so nam zaupali, se prijavili in bili del študijske ekipe ter vsem gostiteljem kulturnih in izobraževalnih ustanov za sprejem.

Del vzdušja s študijske poti lahko podoživite skozi ogled fotografij, ki jih je skrbno beležil in pripravil Denis Škrgić.