fotka

V SARAJEVU DŽENAZA-NAMAZ ZA r. MUHAMEDA SALKIĆA

Po popoldanski molitvi (ikindija namaz), 17.1.2013, je bila pred Gazi Husrev-begovo džamija opravljena dženaza namaz (molitev za umrle) Muhamedu Salkiću, generalnemu sekretarju Rijaseta Islamske skupnosti v BiH, ki je umrl 14. januarja 2013. V imenu Islamske skupnosti v Sloveniji sta dženazi namazu prisostvovala sekretar Nevzet Porić in imam Ifet Suljić.

Dženazo namaz je vodil reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Po opravljeni molitvi je nagovoril prisotne. Med drugim je povedal:

-Dragi naš Muhamed efendija,

Z veliko bolečino smo prejeli novice o tvoji smrti. Zato smo se danes zbrali na tem mestu, da opravimo svojo zadnjo dolžnost do tebe, da ti zadnjič izrazimo svojo spoštovanje in zahvalnost za vse kar si naredil za Islamsko skupnost v BiH skozi svoje življenje in delo od leta 1971. do 14. januarja 2013.

dzenazasalkic3

Po tem, ko je spomnil na izvrševanje obveznosti in delo, ki ga je opravljal v Islamski skupnosti najprej kot imam v Višegradu od 1. februarja 1971. pa vse do funkcije generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti, ki jo je častno opravljal vse do svoje smrti, je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović povedal, da je Muhamed ef. Salkić pogosto opominjal na odgovornost za svoje delo in odnos do ljudi ter da se je popolnoma zavedal, da je trenutek smrti kozarec, ki ga bo vsakdo spil. Zato je vedno razmišljal o svojem tosvetovnem koncu in odgovornosti v večnosti.

Ta razmišljanja so bila dobra korekcija pri opravljanju njegovih odgovornih poslov in so ga naredila odgovornim in discipliniranim v službi, ki jo je opravljal. Zaradi tega so ga vsi spoštovali. Njegovi sodelavci in vsi drugi s katerimi je komuniciral.

Vedno je imel stališče, zastopal je resnico in je do konca ščitil interese Islamske skupnosti kot najbolj pomembno življenjsko stvar, je med drugim povedal reisu-l-ulema Kavazović.

Muhamed Salkić je bil pokopan v haremu (dvorišču) Ćurčića džamije v Sarajevu.

Njegovo telo so v kabur (grob) spustili sin Fejlem, brat Nusret, zet Admir in Fahrudin Kadrić.

dzenazasalkic2

Na kaburu (grobu) so ašereta (odlomke iz Kur’ana) in sure (kur’anska poglavja) interpretirali dr. Mustafa Cerić, predhodni reisu-l-ulema, hafiz Mensur ef. Malkić, glavni imam Begove džamije v Sarajevu, Nusret ef. Abdibegović, mufti travniški, sin Fejlem ef. Salkić, Husein ef. Smajić, mufti sarajevski, Ismail ef. Smajlović, vojaški mufti, Hasan ef. Makić mufti bihaški, Seid ef. Smajkić, mufti mostarski, Edhem ef. Čamdžić, mufti banjaluški in Muharem ef. Hasanbegović.

Dovo (molitev) je izrekel hafiz Ismet ef. Spahić.