dsc01856

VRNITEV PREDSTAVNIKOV ISLAMSKE SKUPNOSTI Z „MARŠA MIRA 2012“

Tudi letos so se predstavniki Islamske skupnosti udeležili vsakoletnega memorialnega in protestnega pohoda po poti po kateri so se l. 1995 po padcu zaščitene enklave Srebrenice, umikali srebreniški moški.

 

Letos so v ekipi Islamske skupnosti bili: Samir ef. Jusić, Nihad Seferović, h. Nazif Salanović, Ismet Alijagić, Adnan Kurspahić, h. Almir Kurspahić, Nazmija Hasanović, Safet Sučeska (BiH) in Elvir Sučeska (BiH).

 

Na pot so krenili z lastnim prevozom, kombiniranim vozilom 8 + 1 in sicer dne 07. 07. 2012 iz Krškega v ranih jutranjih urah. V Visoko so prispeli v poznih popoldanskih urah, kjer so prespali v medresi. Iz Visokega proti Sarajevu in dalje v smeri vasi Nezuk od koder se začne s pohodom, so krenili dne 08. 07. 2011. Pohod je trajal od 08.07. 2012 – 10.07.2012 in sicer po programu organizatorja pohoda. 10.07.2012 so okrog 17.00 ure skupaj s čelom kolone prispeli v Potočare, memorialni center, kjer so skupaj z drugimi udeleženci pomagali prenesti „tabute” s posmrtnimi ostanki v preteklem letu identificiranih žrtev srebreniškega genocida na „musalo”, znotraj memorialnega centra Potočari. Med potjo so predstavniki prenočevali v lastnih šotorih, zadnji dan pa pri bratu Nazmije Hasanovića, ki je po rodu iz Srebrenice. Ob tem so imeli priložnost slišati dogodke takratnega „Marša smrti” iz prve roke, saj je brat Nazmije Hasanovića eden od preživelih udeležencev, ki je bil ves čas vojne v Srebrenici in iz Srebrenice uspel prehoditi takrat krvavo pot in doseči svobodno ozemlje v vasi Nezuk. Naši predstavniki so se dne 11. 07. 2012 udeležili skupne „dženaze” žrtvam srebreniškega genocida in se v popoldanskih urah odpravili v smeri Sarajeva in Slovenije, kamor so prispeli v ranih jutranjih urah dne 12. 07. 2012.

 

Odhod na Marš mira v organizaciji Islamske skupnosti je letos potekal že drugič in sicer poglavitni namen je širjenje resnice o vojni v BiH in stradanju Bošnjakov, katere simbol je ravno genocid v Srebrenici. Vsi letošnji udeleženci so pot kljub težkim razmeram in fizičnem naporu prehodili brez večjih težav in se, če odmislimo fizično utrujenost in žulje na nogah, srečno in zdravi vrnili domov.

 

Potrebno je širiti in utrjevati resnico in ne dovoliti, da morija, genocid in etnično čiščenje, ki so ga doživeli Bošnjaci širom BiH nikoli ne utone v pozabo. Namen je vzpodbujati zavest tako pri obstoječih generacijah kot tudi generacijah, ki prihajajo in vojne v BiH niso osebno začutili in jo poznajo le po pripovedovanju bližnjih. Sam „Marš mira” ima svoj simbolni mednarodni pomen in pomaga pri utrjevanju resnice v širših mednarodnih okvirjih, saj se ga vsako leto udeležuje vse več tujcev, ki prepoznavajo in posledično širijo sporočilo miru in tolerance, ki je eno od sporočil tega sedaj že tradicionalnega pohoda. Letos se je pohoda udeležilo preko 8.000 akreditiranih oseb in sicer iz preko 70 držav iz celega sveta od tega iz skoraj vseh evropskih držav.

 

Almir Kurspahić