svecanost

XVIII SIMPOZIJ “ISLAM V EVROPI – stanje in perspektive” V ZAGREBU

V petek in soboto, 20. in 21. aprila 2012, je potekal v Zagrebu 18. simpozij “Islam v Evropi – stanje in perspective”, ki je organiziran ob 25. obletnici delovne otvoritve Islamskega centra oziroma džamije v Zagrebu.

 

Na simpoziju je sodeloval mufti dr. Nedžad Grabus s predavanjem “Islamski kulturni centri in integracijski procesi muslimanov v evropsko družbo”. Spregovoril je o razpravah in težavah v Evropi s katerimi se muslimani soočajo pri izgradnji džamij oz. islamskih centrov, ponudil zgodovinski presek gradnje džamij v Evropi. Predstavil je tudi idejno zasnovo ljubljanske džamije, ki je bila izbrana novembra 2011. Spregovoril je tudi o zgodovinskem poteku izgradnje džamije v Ljubljani.

Poleg muftija Grabusa referate so predstavili mufti Ševko Omerbašić s predavanjem “Zgodovinski pregled odnosov evropskega krščanstva do Kur’ana, islama in Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir”. Dr. Amir Karić je spregovoril o “Nekaterih aspektih političnega delovanja muslimanov v Evropi”. Dr. Aziz Hasanović je predstavil “Vpliv islama na oblikovanje Evrope”. Dr. Dilwar Hussain iz Anglije je spregovoril o “Muslimanih v Veliki Britaniji – izkušnje in problem integracije”. Dr. Hassan Rahimpour Azgadi iz Irana je govoril o “Mogočih vplivih islama na oblikovanje mladih muslimanov v Evropi”. Dr. Jorgen Nielsen iz Danske je predstvil referat “Sodobni krščansko-muslimanski dialog: predstava ali resničnost?”. Šaban Ali Duzgun iz Turčije je spregovoril o “Načinu soočanja s konfliktno identiteto”. Dr. Enes Karić je predstavil “Človeški obraz v islamskih izvorih”. Poleg naštetih udeležencev se je simpozija udeležilo veliko število znanstvenikov iz dvajsetih držav. Časni pokrivitelj simpozija je bil predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović. V uvodnem delu simpozija je prisotne pozdravil najprej predsednik IO Medžlisa Zagreb dr. Gzim Redžepi in zagrebški župan g. Milan Bandić. Vsi referati, ki so predstavljeni na simpoziju bodo natisnjeni v posebnem zborniku, ki bo dostopen širši javnosti. Povzetke referatov si lahko ogledate na tej povezavi.