6

POGOVOR O ISLAMU NA SREDNJI ŠOLI V SLOVENSKI BISTIRICI

V sredo, 15. februarja 2012, sta se muftijev namestnik Ibrahim Malanović in imam Zinaid Mahmutagić, na Srednji šoli Slovenska Bistrica udeležila projekta Religije sveta.

Ob začetku srečanja so dijaki tretjega letnika gimnazije in njihovi profesorji (mentorji) prikazali islam z različnih vidikov: jezikovnega, zgodovinskega, geografskega, psihološkega, in sociološkega. Sledila je debata dveh skupin na temo: »Ali islam ogroža svetovni mir?« Po končani debati so profesorji in dijaki prisluhnili nagovoru muftijevega namestnika Ibrahima Malanovića, ki je prisotnim povedal veliko novega o islamu, česar niso vedeli. Hkrati jim je ukazal na njihove napake, pri samem doživetju islama kot religije. Zinaid Mahmutagić pa je izrazil zadovoljstvo, ker se mladi zanimajo za vero in jim povedal, da je potrebno sožitje med vsemi ljudmi, posebej med mladimi v Sloveniji. Na koncu predstavljanja in predavanja o islamu je bil čas za vprašanja. Ob odgovorih Ibrahima Malanovića je bilo vidno zadovoljstvo prisotnih, ker so dijaki želeli spoznati in se naučiti še več o islamu.

Po končanem predavanju v šolski predavalnici je sledilo srečanje z ravnateljico, mag. Ivo Pučnik Ozimič v njeni pisarni, kjer so se prisotni profesorji in ravnateljica pogovarjali z predstavnikoma Islamske skupnosti o medsebojnih odnosih med verami in o boljši in lepši prihodnosti v naši deželi Sloveniji.

Zinaid Mahmutagić