p1070914

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS NA KONFERENCI V NEMČIJI O TEM ALI BO INTEGRACIJA ISLAMA SPREMENILA EVROPSKO ZAKONODAJO

V petek in soboto, 20. in 21. januarja 2012, poteka v mestu Bad Boll (bližina Stuttgarta) v Nemčiji konferenca z nazivom »Islam in pravni sistem – kako sodelovati v družbenem življenju?« na kateri sodeluje mufti dr. Nedžad Grabus. Organizator konference je Evangeličanska akademija Bad Boll. Na konferenci poleg muftija Grabusa sodelujejo prof. dr. Matthias Rohe, prof. dr. Christian Walter, prof. dr. Stefan Schreiner in drugi.

Mufti dr. Nedžad Grabus je predstavil referat »Ali bo integracija islama spremenila evropsko zakonodajo?« V svojem nagovoru je med drugim dejal, »da je ključno vprašanje kako definiramo in razumemo zahodno-evropsko civilizacijo? To vprašanje je bilo posebej poudarjeno, ko je tekla razprava o sprejetju evropske ustave? Na katerih vrednotah stoji Evropa? To se najbolj vidi in se lahko prebere v strokovni in obvezni literaturi od osnovne do univerzitetne izobrazbe. Če se problem obravnava iz zgodovinske perspektive ni velikih razhajanj. S tem se strinja večina evropskih avtorjev: to so grška filozofija, rimsko pravo in krščanstvo. V novejših časih se govori o judeo-krščanskih vrednotah in potem o vplivu islama posebej v obdobju arabskega vladanja v Španiji. No, sodobni politiki in misleci imajo različna stališča na katerih vrednotah naj se v prihodnje razvija evropska civilizacija. Torej, ni problem preteklost temveč sedanjost. Kje je, pravzaprav, vloga religije v družbi? Ali so v sodobni družbi pomembnejše močne cerkvene/religijske ustanove ali verska učenja? Na to vprašanje ni enostavno odgovoriti. Dejstvo je da so cerkvene ustanove v veliki meri vplivale na razvoj nacionalne, kulturne in jezične identitete ter, da je več kot tisočletje krščanstvo sestavni del jezičnih in kulturnih identitet v Evropi. Za analizo določene teme so nujni pokazatelji, ki usmerjajo na trende in procese v evropskem družbenem, političnem in kulturnem življenju. (Celotno predavanje dr. Grabusa bo objavljeno v bližnji prihodnosti)

V drugem delu je potekala diskusija na temo “Kaj če islam sodi v Nemčijo? Posledice za cerkev, islamske organizacije in družbo”, v kateri so sodelovali Erdnic Altuntas iz turške islamske unije iz Stuttgarta, evangeličanski škog dr. Frank Otfried July iz Stuttgarta, mufti dr. Nedžad Grabus, prof. dr. Matthias Rohe z universe v Tübingenu in drugi.