fotografija

ZAČETEK NOVEGA HIDŽRETSKEGA LETA V LJUBLJANSKEM DŽEMATU

V soboto, 26. novembra 2011, je v Ljubljani potekala svečanost ob Novem hidžretskem letu. Ob tej priložnosti je bila organizirana „Noč Kur’ana za udeležence mekteba (verouka)”.

V programu so sodelovali udeleženci mektebskega pouka iz Ljubljane. Izvršni odbor džemata Ljubljana na čelu z imamom Senadom Karišikom je pripravil novoletna darila za otroke in so organizirali ognjemet ob začetku 1433. hidžretskega leta.

Zbrane je nagovoril imam Senad Karišik, ki se je zahvalil staršem in otrokom, da so se v tako velikem številu odzvali povabilu in sodelovali v tej svečanosti. Spregovoril je tudi nekaj besed o hidžri (preselitvi) Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, in prvih muslimanov iz Mekke v Medino.

Otroci iz mekteba so pokazali svoje znanje z branjem in recitiranjem Kur’ana, prepevanjem ilahij (pobožnih pesmi), z branjem tekstov o hidžri ipd.

Svečanost je sovpadala s povratkom romarjev iz Mekke. Zato je na kratko prisotne pozdravil imam Špendi Fidani, ki je letos romal v sveti mesti Mekko in Medino.

Srečno in veselo 1433. hidžretsko leto.

Senad Karišik