iftar_3

V LJUBLJANI ORGANIZIRAN DONATORSKI IFTAR ZA DŽAMIJO

Na 17. dan meseca ramazana, ki simbolizira zmago, napredek in uspeh je v Ljubljani potekal donatorski iftar za ljubljansko džamijo na prostem.

V organizaciji Odbora Islamske skupnosti Ljubljana in dveh imamov Senada Karišika in Špendija Fidanija je bil zelo dobro pripravljen projekt, ki je združil preko dveseto vernikov, ki so s svojim prihodom podprili projekt izgradnje džamije.

Verniki in vernice, ki prakticirajo dolžnost posta v teh vročih avgustovskih dnevih, so se začeli zbirati pred objektom Islamske skupnosti okrog 19. ure. Iftarja so se udeležili verniki in vernice iz Ljubljane, Kopra, Škofja Loke, Trbovlja, Krškega, Maribora in Velenja, člani Mešihata Ibrahim Malanović, Almir Kurspahić, tajnik Nevzet Porić, imam iz Škofja Loke Ifet Suljić in drugi. Iftarja sta se udeležila tudi dva največja donatorja za ljubljansko džamijo g. Fikret Makić in g. Ekrem Šabić, ki sta se tudi tokrat vključila v akcijo zbiranja denarja.

Imam Špendi Fidani je z ezanom (klic k molitvi) oznanil konec posta ob 20 uri in 13 minut. Sledila je najprej akšamska molitev in potem se je začelo najprej s hrano in pijačo. Potem je sledil nagovor imama Špendija Fidanija, ki je predstavil projekt donatorskega iftarja. Potem je prisotne nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je v svojem nagovoru seznanil prisotne z dosedanjimi aktivnostmi Islamske skupnosti na tem področju. Pozval je vernike in vernice, da se še naprej vključujejo v akcijo zbiranja denarja za odplačilo zemljišča. Trenutni dolg znaša 1.87 miliona evrov. S koristnimi nasveti in primeri iz Kur’ana in Sunneta (način življenja Muhammeda, a.s.) je zbrane vernike in vernice spodbujal, da vztrajajo pri prakticiranju vere in njenih dolžnosti. Spregovoril je tudi nekaj besed o natečaju za idejno zasnovo ljubljanske džamije. Natečaj je bil objavljen 30. junija in bo odprt do 3. oktobra 2011. Potem so sledile prijave in vplačila zbranih. Imam Senad Karišik je prodajal gradbene bloke od opeke po ceni od 1.000,00, 2.000,00 in 5.000,00 EUR, ki se bodo vgradili v zidove bodoče džamije. Na koncu je zbrani izkupiček presegel vsa pričakovanja organizatorjev. Zato prosimo Boga, da nagradi vsakogar, ki se je odločil in prispeval sredstva za projekt izgradnje džamije v teh svetih dnevih meseca ramazana.

Iskrene čestitke in pohvale organizatorjem iftarja predvsem pa ljubljanskim imamom Špendiju Fidaniju in Senadu Karišiku, ki sta bdela nad projektom in ga od samega začetka tudi vodila in organizirala. Napovedala sta, da bosta do konca leta pripravila še kakšno podobno večerjo.

Zahvala gre tudi članicam ŽZ Zemzem, ki so nudile nesebično pomoč pri organizaciji iftarja.

Nevzet Porić