ian1

Vabilo na predavanje prof. dr. Iana Almonda

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana vas v sodelovanju z British Council Slovenia vabi na predavanje prof. dr. Iana Almonda na temo Dekonstrukcija Luthrovega islama: Turek kot prekletstvo ali zdravilo?

v ponedeljek, 24. maja 2010, ob 18:00 v predavalnico Zavoda Averroes na naslovu Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Dekonstrukcija Luthrovega islama: Turek kot prekletstvo ali zdravilo?
(Deconstructing Luther’s Islam: The Turk as Curse or Cure?)


V predavanju Ian Almond proučuje Luthrov odnos do islama in še zlasti do Turkov, katerih uspeh v boju proti katoliškim Habsburžanom je Luther uporabil na nekaj zanimivih načinov, saj je Osmansko cesarstvo videl kot palico božanskega učitelja. Luthrovo obravnavanje islama je prežeto z dvoumnostmi, in to ne samo s paradoksno logiko »sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj«, temveč tudi s problemi, na katere naleti, kadar skuša opravičiti nekatere točke, v katerih je islam nekoliko podoben protestantskemu krščanstvu (predestinacija, nezaupanje v ikone in podobe, zavračanje papeža). Na koncu pride do spoznanja, da je lik Turka obenem strup in zdravilo, sicer sovražnik, vendar tudi možni vir pomoči za ves svet.

O avtorju:

Ian Almond je izredni profesor postkolonialne literature na Univerzi države Georgia v Atlanti, ZDA. Izobraževal se je na britanskih univerzah v Warwicku in Edinburghu, večino svojega akademskega življenja pa je preživel zunaj domovine, saj je poučeval na univerzah v Italiji in Nemčiji ter leto dni raziskoval v Indiji. Šest let je prebival v Turčiji, kjer je učil na univerzah v Istanbulu in zunaj njega.

 

 

Je avtor štirih knjig: Su fizem in dekonstrukcija (Routledge, 2004), Novi orientalisti: postmoderne predstavitve islama (I. B. Tauris, 2007), splošna vojaška zgodovina muslimansko-krščanskih zavezništev Dve veri, en prapor (Harvard University Press/I. B. Tauris, 2009) in Zgodovina islama v nemški misli od Leibniza do Nietscheja (Routledge, 2009). Njegove knjige so prevedene v arabski, korejski, turški, perzijski in indonezijski jezik.

Poglejte si več v slovenski in angleški verziji.

Več informacij in prijave na www.averroes.si in info@averroes.si

ian1

ian2