4.jpg

»LEJLETU-L-KADR JE NAJPOMEMBNEJŠI DOGODEK ZA ČLOVEŠKO CIVILIZACIJO«

Ljubljana, 17. september 2009, (MINAS) – Osrednja slovesnost Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ob Lejletu-l-kadru je bila organizirana v Mariboru v noči s torka na sredo, 15. septembra 2009. 

 

 

Lejletu-l-Kadr je posebna noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. Namreč, v tej noči je Vzvišeni Bog preko meleka Džibrila (angela Gabrijela) razodel prve stavke Kur’ana in sicer:

 

V imenu Edinega Boga, Milostnega , Usmiljenega!

– Recitiraj v imenu Gospodarja, ki ustvari

– človeka iz zarodka!

– Recitiraj, vzvišen je tvoj Gospodar,

– ki je naučil človeka pisati,

– ki pouči človeka o neznanih stvareh. (Kur’an, 96, 1-5)

 

To je pomenilo začetek razodetja Kur’ana, ki je trajalo naslednjih 23 let. Trinajst let v Mekki in deset v Medini. Kur’an je bil razodet v časovnem obdobju triindvajsetih let postopoma.

 

Zaradi tega dogodka muslimani v Sloveniji in svetu obeležujejo ta dogodek z različnimi dogodki, ibadeti-molitvami, predavanji, branju in razlagi Kur’ana in podobno.

 

Vzvišeni Bog o tem v 97. suri (poglavju) Kur’ana pravi:

 

V imenu Edinega Boga, Milostnega , Usmiljenega!

– Razodevati smo ga začeli v noči kadr.

– Kaj misliš, kaj je noč kadr?

– Noč kadr je boljša od tisočih mesecev!

– Angeli in Gabriel se tedaj z Gospodarjevim dovoljenjem spuščajo na zemljo ob vsakem njegovem ukazu.

– V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita. (Kur’an, 97, 1-5)

 

Na osrednji slovesnosti v Mariboru se je zbralo ogromno število ljudi. Med njimi sta bila tudi mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić. Ob tej priložnosti je mufti dr. Nedžad Grabus nagovoril prisotne. V svojem nagovoru je izpostavil nekoliko zelo pomembnih dejstev. Po njegovem mnenju je Lejletu-l-Kadr najpomembnejši dogodek za človeško civilizacijo, ker je prinesel knjigo in znanje. »Lejletu-l-Kadr je priložnost, da se ozremo za seboj in se pokesamo za vse tisto kar smo počeli, ki ni v skladu z verskim prepričanjem, ki ga sledimo. V tej noči mora vsak posameznik razmisliti o sebi, svoji družini, svoji Skupnosti in podobno ter določiti prioritete v svojem življenju. ‘V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita’, kakor pravi Kur’an. Zato je potrebno izkoristiti ta blagoslovljeni čas, ki nam je na voljo. Ta noč je noč velikega dobra. V tej noči Allah briše grehe. Zato jo je potrebno preživeti v molitvi. Kot vemo je Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, v tej noči zvedel, da ga je Vzvišeni Stvarnik izbral za Svojega odposlanca in mu je razodel prve stavke Kur’ana. Mi sledimo Muhammeda, a.s., in na to smo ponosni.« V nadaljevanju je mufti Grabus priporočil zbranim vernikom in vernicam naj molijo Vzvišenega Boga za sebe, za svoje otroke, za družino, za džemat oziroma Skupnost in posebej za ljubljansko džamijo.

Mufti Grabus je čestital imamu Ibrahimu Malanoviću, predsedniku IOM Maribor g. Hilmi Havdiću in ostalim članom IOM Maribor za dobro organizacijo skupnega iftara in osrednje slovesnosti ob Lejletu-l-kadru. Izpostavil je tudi uspešnost džemata Maribor, ki je zelo vidna v pretklem obdobja.

 

Svečanosti so bile organizirane tudi v drugih mestih v Sloveniji. Letos so bile različne aktivnosti organizirane v devetnajstih mestih v času meseca ramazana. V Ljubljani se je ob Lejeltu-l-Kadru zbralo čez tisoč ljudi. Večina je vztrajala do sončnega vzhoda ob molitvi in drugih Bogu ugodnih aktivnostih.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg