zemzem.jpg

UTRINKI PRVE TRETJINE MESECA RAMAZANA

Ljubljana, 30. avgust 2009, (MINAS) – V nedeljo, 30. avgusta 2009, se je iztekla prva tretjina meseca ramazana. V teh dneh so se zgodile različne aktivnosti v Islamski skupnosti Slovenije.

 

 

 

 

 

Mesec ramazan se je začel 20. avgusta 2009, s prvim teravih-namazom (ramazansko večerno molitvijo). V Ljubljani je bil organiziran mevlud (posebna molitev) ob koncu katerega je spregovoril mufti dr. Nedžad Grabus. Čestital je vsem muslimanom v Sloveniji in Svetu začetek blagoslovljenega meseca ramazana. Svetoval je vernikom in vernicam, da na svojih domovih odprejo vrata najdražjemu gostu v letu. Svetoval je tudi da starši približajo mesec ramazan otrokom in jih spodbujajo, da začnejo s postom. Posebej v času počitnic.

To je bila tudi priložnost za dovo oz. molitev za splošno stanje muslimanov v Sloveniji in Svetu. Imami na čelu z Muftijem so pred mesecem ramazanom prebrali celoten Kur’an in ga namenili omenjenemu stanju.

 

Prvi dan posta je bil zaznamovan s prvim iftarjem (ramazansko večerjo) na zemljišču za izgradnjo džamije v Ljubljani. Ob tej priložnosti se je zbralo nekaj sto vernikov, ki so se iftarili oz. večerjali na zgodovinskem mestu. Opravljena je bila tudi molitev na prostem, teravih namaz.

 

Žensko združenje Zemzem je gostilo muftija dr. Nedžada Grabusa na svojem tradicionalnem nedeljskem predavanju. To je bila priložnost, ki jo je mufti Grabus izkoristil za razlago pomena meseca ramazana, vloge žensk v tem mesecu, pomembnosti pravilne vzgoje otrok itd.

 

V času meseca ramazana Islamska skupnost gosti dva hafiza (oseba, ki zna Kur’an na pamet) iz Makedonije in Egipta. Hafiz Xemail (Džemail) Nuhiju iz Skopja je osvojil na tekmovanju recitiranja Kur’ana v Makedoniji prvo mesto in je znan kot eden najboljših interpretatorjev Kur’ana v Makedoniji. Študent je 4. letnika Fakultete za islamske znanosti v Skopju. Hafiz Nuhiju predava v albanščini za člane IS čigav prvi jezik je albanščina.

 

Hafiz Hussein Abdelatti Hassan Nasef iz Egipta je na podlagi uspešnega sodelovanja med Islamsko skupnostjo v Sloveniji in Egiptovskim veleposlaništvom v Ljubljani prišel v Slovenijo in bo mesec ramazan preživel med muslimani v Sloveniji. Obiskal bo vse džemate v Sloveniji in bo ob tej priložnosti recitiral Kur’an.

 

Islamska skupnost je bila počaščena z obiskom banjaluškega muftija Edhema ef. Čamdžića in glavnega imama Medžlisa IZ-e Ključ Ermina ef. Vučkića. Oba sta nagovorila zbrane vernike in vernice v džematu Ljubljana, 25. avgusta 2009.

Mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić obiskujeta džemate v Sloveniji. Do sedaj sta poleg Ljubljane obiskala Jesenice, Tržič, Kranj, Škofja Loko, Postojno, Ajdovščino, Koper, Izolo, Novo mesto, Trbovlje in Velenje. Mufti in tajnik sta se odzvala povabilu egiptovskega veleposlanika nj. eksc. Ahmeda Farouka in prisostvovala iftarju v njegovi rezidenci.

 

Aktivnosti Islamske skupnosti se odvijajo v devetnajstih mestih, in sicer na Jesenicah, v Tržiču, Kranju, Škofja Loki, Ljubljani, Kamniku, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kopru, Izoli, Kočevju, Novemu mestu, Trbovljah, Krškem, Celju, Velenju, Mariboru in Slovenj Gradcu. Obiski na dnevnih namazih (molitvah) in teravih namazu (večerna molitev) so številčnejši kot v preteklem letu.

 

Za ženski del Skupnosti skrbijo muallime Senada Karišik, Šejma Malanović, Ela Porić in Izudina Karišik, ki bodo obiskale džemate v Sloveniji in imele predavanja za ženske.

V prihodnjih dneh bo Islamska skupnost gostila različne goste kot so prof. dr. Enes Karić, profesor na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu, potem prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakultete za islamske znanosti, hfz. Ismet Spahić, namestnik reisu-l-uleme, hafiz Aziz Alili iz Zagreba in drugi.

ajdovscina.jpg

banjalucki_muftija.jpg

izola.jpg

jesenice.jpg

nevzet_kranj.jpg

novo_mesto.jpg

parcela.jpg

sejh_kranj.jpg

trzic.jpg

zemzem.jpg

xemail nuhiju.jpg