droga_kolinska1.jpg

PREDSTAVNIKI ISLAMSKE SKUPNOSTI NA OBISKU V DROGI KOLINSKI

Ljubljana, 19. avgust 2009, (MINAS) – V sredo, 19. avgusta 2009, so se predstavniki Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mufti dr. Nedžad Grabus, njegov namestnik Ibrahim ef. Malanović in tajnik Nevzet Porić obiskali predstavnike Droge Kolinske v Izoli.

V preteklih dneh smo bili priča medijskim poročanjem o tem, da naj bi bile v pašteti Argeta določene vsebine svinjskega mesa in kosti. Objavljena je bila analiza Nemškega inštituta za prehrano, ki je zatrjeval, da Argeta vsebuje omenjene vsebine.

Droga Kolinska se je takoj odzvala in objavila, da je 7. avgusta letos neodvisni raziskovalni laboratorij Inštituta Gissel iz Hanovra opravil testiranja na piščančjih paštetah Argeta in ugotovil, da te ne vsebujejo svinjine. Slednji je testiranja izvedel po enaki metodologiji kot nemški inštitut za prehrano, ki je ugotovil, da piščančja pašteta Argeta vsebuje svinjsko meso in kosti.

Analiza v inštitutu Gissel je bila opravljena na izdelkih Argeta iste ter tudi predhodne in naslednje serije, kot jih je v svojo analizo vključil tudi nemški inštitut za prehrano. Inštitut Gissel je za svoje ugotovitve tudi izdal uradno potrdilo so poudarili v Drogi Kolinski.

Ob tem so dodali, da je tudi trgovska veriga Rewe, kamor družba prodaja svoje izdelke, neodvisno od Droge Kolinske izvedla testiranja, ki so potrdila, da izdelki Argeta ne vsebujejo svinjine. To testiranje je 4. avgusta letos izvedla organizacija Lebensmittel Untersuchung iz Dunaja, ki je za rezultate testiranj tudi izdala uradno potrdilo.

Predstavniki Islamske skupnosti so se sestali z g. Enzo Smrekarjem, glavnim poslovnim direktorjem Skupine Droga Kolinska in članom uprave družbe Droga Kolinska, d.d., direktorjem sektorja proizvodnje Slovenije mag. Robertom Tomazinom in gospo Jelko Požar iz sektorja Program Delikatesni namazi.

V razgovoru je bilo govora o informaciji, ki je povzročila zmedo med muslimani glede svinjskih vsebin v pašteti Argeta. Predstavniki Droge Kolinske so zatrdili, da nikoli niso uporabljali svinjskih dodatkov pri pripravi paštete in tudi nikoli ne bodo, ker svojo politiko uspešnega poslovanja temeljijo na tem dejstvu. Droga Kolinska spoštuje načela halal certifikata, ki ga imajo in tako bo tudi v prihodnje. Informacija, ki je bila objavljena v medijih je bil poskus manipulacije in uničenje dobro prodajanega izdelka so zatrdili v Drogi Kolinski. Ibrahim Malanović je kot predstavnik Islamske skupnosti, 18. avgusta 2009, obiskal klavnico kjer se koljejo piščanci za pripravo Argete v Tarviso, Italija. G. Malanović je pregledal celoten postopek in ni ugotovil nobenih nepravilnosti.

Po ogledu proizvodnje paštete Aregeta so predstavniki Islamske skupnosti na podlagi lastnega prepričanja dali podporo Drogi Kolinski in zaželeli uspešno delo tudi v prihodnje.

droga_kolinska1.jpg

droga_kolinska2.jpg

droga_kolinska3.jpg