baklava.jpg

KUHARSKI IN OTROŠKI DELAVNICI V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA

V okviru projekta Muzeji povezujemo: Islamska skupnost v Mestnem muzeju Ljubljana, sta bili organizirani po dve kuharski in otroški delavnici. Ob sobotah so potekale kuharske delavnice, ob nedeljah pa otroške. Za lep začetek vikenda je bila v soboto, 18.10.2008, ob 11. uri organizirana prva kuharska delavnica z naslovom »Baklava po ljubljansko«. Namen delavnice je bil seznaniti obiskovalce s postopki priprave najbolj znanih tradicionalnih bosanskih sladkih jedi.

Ob tej priložnosti sta članici Ženskega združenja Zemzem ga. Elvira Alagić in Sadeta Avdić demonstrirali pripravo baklave. Čeprav je bilo število obiskovalcev omejeno na dvajset, je bilo skupno število sedemdeset obiskovalcev, ki so z zanimanjem opazovali ves postopek priprave.

Druga kuharska delavnica z naslovom »Burek na pet načinov«, ki je potekala v soboto, 25.11.2008, je bila po mnenju obiskovalcev bolj atraktivna. Baklava je dobra in odlična, vendar je burek boljši, je eno od mnenj.

Ga. Elizabeta Maleškić, ki je bila vodja druge delavnice, je obiskovalcem demonstrirala pripravo bureka (pite) na pet načinov: s krompirjem (krompiruša), špinačo (zeljanica), sirom (sirnica), mesom (burek), sladkim zeljem in bučkam (masiračnica). Obiskovalcem je bilo predstavljeno kako pripraviti pito iz kupljenega testa in kako pripraviti pito, na tradicionalni način s t.i. »razvijanjem«. Vse pite so takoj spekli in se vsi skupaj prepričali kako dobre so. Skoraj pa da ni bilo dovolj za vseh petdeset obiskovalcev, koliko se jih je udeležilo druge kuharske delavnice.

 

Dva konca vikenda sta bila v Mestnem muzeju zaznamovan na otroški način. Delavnici za otroke z naslovom »Podpiši se v drugačni pisavi«, ki je potekala v nedeljo, in »Kaligrafija« sta zaključili delovni nedelji v Mestnem muzeju Ljubljana. Čeprav nam je lepo vreme malo ponagajalo smo z odzivom zadovoljni. Obe delavnici je vodila Ela Porić.

Na obeh delavnicah je otrokom na samem začetku predstavljen miselni vzorec z naslovom »Moj sošolec musliman«, kjer so bili seznanjeni z vsem tistim, kar naj bi bilo dobro vedeti o svojem sošolcu/ki muslimanu/ki. Predstavljen jim je bil tudi slikovni material.

Pri prvi delavnici so se otroci spoznali z vsako črko arabske abecede in poskusili napisati svoje ime v arabščini. Na koncu so pobarvali pobarvanke z različnimi arabskim črkami in jih odnesli domov kot spomin na organizirano delavnico.

Druga delavnica je bila bolj umetniško obarvana. Otroci so se pozabavali s kaligrafijo, vendar ne čisto ta pravo. Uporabili smo tehniko risanja oz. pisanja na steklu. Nastali so zelo zanimivi izdelki saj so otroci uporabili vso svojo domišljijo v polni kapaciteti. Vendar, tokrat so se tudi odrasli pozabavali in naredili kakšno slikico. Sprva, je bila to samo pomoč mlajšim, vendar se niso mogli upreti skušnjavi, da se tudi sami ne preizkusijo in ustvarijo kaj lepega.

 

Upamo, da bosta obe kuharski in otroški delavnici ostali v lepem spominu vsem tistim, ki so se jih udeležili. Poleg tega pa upamo, da sta delavnici prispevali k temu, da so obiskovalci imeli priložnost bolje spoznali svoje sosede, prijatelje, sodelavce in sošolce, ki so muslimani.