koper112.jpg

RAMAZANSKI UTRINKI

 

Ljubljana, 28. september 2008, (MINAS) – Ob koncu meseca Božje milosti in meseca posta objavljamo nekoliko ramazanskih utrinkov, ki so se pripetili v Islamski skupnosti v Sloveniji.

 

 

 

Ramazanske aktivnosti oz. teravih namazi (večerne ramazanske molitve) so se odvijale v sedemnajstih oz. osemnajstih mestih v Sloveniji in sicer v Ljubljani (na Pržanu in Grablovičevi 14), Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Kamniku, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju in Velenju.

V Ljubljani, Ajdovščini, Kamniku, Novemu mestu, Krškemu, Velenju in Mariboru so bili angažirani študentje Fakultete za islamske znanosti iz Sarajeva, hafizi in imami iz Makedonije in Turčije, ki so s svojimi milozvočnimi glasovi polepšali mesec ramazan.

V sodelovanju z Egiptovskim veleposlaništvom je Islamska skupnost v RS uspela realizirati prihod hafiza Jusufa Nidaa iz Egipta v Slovenijo, ki je v času meseca ramazana obiskal vse džamate oz. dislocirane enote Islamske skupnosti v Sloveniji. Šejh Jusuf Nida je vrsten interpretator Kur’ana. Mesec ramazan je tudi mesec Kur’ana. Zato je Hafiz navduševal vernike s svojo odlično interpretacijo Kur’ana.

Islamsko skupnost je v začetku meseca ramazana obiskal reis-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Sodeloval je na donatorskem iftaru (večerji), ki je bil posvečen izgradnji džamije v Ljubljani. Reis Cerić je v novih prostorih IS v Ljubljani nagovoril ogromno število vernikov in vernic.

Tajnik IS Nevzet Porić in predsednik IOM Ljubljana h. Midhat Alagić sta obiskala nekoliko džematov v Avstriji kjer sta seznanila vernike s projektom izgradnje džamije v Ljubljani.

Islamsko skupnost so obiskali profesorji Medrese »Džemaludin Čaušević« iz Cazina. Najprej je džemat Ljubljano obiskal prof. Suad Mahmutović. Džemat Koper je obiskal prof. Enes Ljubijankić. V džematu Kranj je bil prof. Zuhdija Handanović. V džametu Jesenice je bil prof. Salih Dervić in v Ljubljani prof. Rifet Šahinović.

Mufti Nedžad Grabus kot je bilo napovedano je obiskal vse džemate v Sloveniji. Muftijevi obiski so bili posvečeni predvsem izgradnji džamije v Ljubljani. To je bila priložnost, da seznani vernike in vernice s tem projektom. Njegovi obiski so bili tudi priložnost za pogovor s predstavniki džematov o nadaljnjem razvoju Islamske skupnosti v Sloveniji.

Poleg obiskov džematov v Sloveniji se je mufti Nedžad Grabus udeležil iftara (večerje) v Bihaću z bihaškim županom Hamidija Lipovača, iftara v Sarajevu, ki ga je organizirala Perutnina Ptuj kjer je bil podeljen v Imenu Islamske skupnosti Halal certifikat za predelavo mesa v BiH. Na tem iftaru seje mufti Grabus srečal s slovensko veleposlanico Natašo Vodušek in premierjem Federacije BiH Nedžadom Brankovićem.

V času meseca ramazana so bili organizirani številni skupni iftari (večerje). Na enem od iftarov, ki je bil organiziran v Mariboru je bil prisoten tudi mariborski župan Franc Kangler. Po naših podatkih je to edinstven primer v zgodovini Islamske skupnosti v Sloveniji, da se je takšnega dogodka udeležil nek župan. Opazno je tudi to, da se je džemat v Mariboru drastično povečal v zadnjih letih. To je bil tudi razlog zaradi katerega so se v Mariboru odločili postaviti šotor v katerem opravljajo teravih-namaze (večerne molitve) Eno od številnih predavanj v šotoru je imel tudi stomatolog Nermin Suljić. Mufti Nedžad Grabus je izrazil svoje zadovoljstvo z delovanjem džemata v Mariboru. Posebej je izpostavil delo predsednika Hime Avdića in imama Ibrahima Malanovića.

V času meseca ramazana so bila organizirana številna predavanja za ženske. Predavale so Senada Karišik, Izudina Karišik, Ela Porić, Lejla Porić in Šejma Malanović.

Televizija Slovenije je v sodelovanju z Islamsko skupnostjo posnela tri prispevki v času meseca ramazana. Prvi prispevek je bil posvečen mescu posta, drugi je obravnaval projekt izgradnje Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani in tretji je bil posnet v Kopru v katerem je bil predstavljen iftar (večerja) oz. muslimanska družina v času meseca posta.

Vse prispevke si lahko ogledati na teh povezavah:

http://www.rtvslo.si/play/duhovni-utrip/ava2.19589355/

http://www.rtvslo.si/play/duhovni-utrip/ava2.19889953/

http://www.rtvslo.si/play/duhovni-utrip/ava2.20222255/

Lejletu-l-kadr (Noč usode) ali noč v katerem se je začelo razodetje Kur’ana je bila obeležena v vseh džematih v Sloveniji. Centralna svečanost Islamske skupnosti je bila organizirana v Kopru. Ob tej priložnosti je bil pripravljen iftar za približno dvesto oseb. Ženski pevski zbor je pripravil poseben program. Prisotne sta nagovorila tajnik IS Nevzet Porić in mufti Nedžad Grabus. V Ljubljani se je v tej noči zbralo okrog tisoč, v Mariboru okrog petsto ljudi, ki so v molitvi vztrajali vse do jutra. Tudi v drugih mestih se je zbralo ogromno število vernikovi, ki so v molitvi dočakali jutro.

Ramazanski bajram je v torek, 30. septembra 2008. Centralna svečanost bo v Ljubljani, v dvorani Slovan na Kodeljevem. Sabah namaz se začne ob 6 uri in 30 minut in Bajram namaz ob 7 uri in 40 minut.

 

kangler2_maribor.jpg

 

kangler_maribor.jpg

 

koper111.jpg

 

koper112.jpg

 

kranj111.jpg

 

ljubljana112.jpg

 

ljubljana111.jpg

 

maribor_sator.jpg

 

postojna111.jpg

 

sejh111.jpg

 

dunaj22.jpg