DNEVI MEKTEBA V LJUBLJANI IN NA JESENICAH

Ljubljana, 11. julij 2008, (MINAS) – Letos so v džematih Ljubljana in Jesenice med 25. majem in 22. junim 2008, potekali »Dnevi mekteba«. V realizaciji tega projekta sta sodelovala Medžlis IS Jesenice in Medžlis IS Ljubljana. Manifestacija je bila organizirana ob koncu mektebskega pouka v veroučnem 2007/08, letu.

V programu so sodelovali učenci mektebskega pouka. V omenjenem programu so bile organizirane naslednje vsebine: -Manifestacija »Dnevni mekteba« je bila odprta 25. maja 2008, s kreativno delavnico za otroke v džematu Ljubljana. Kreativna delavnica je bila organizirana v času mektebskega pouka. Učenci verouka so pokazali otroške sposobnosti v tehniki risanja na steklu, papirju, izdelava tespiha (pripomoček pri molitvi) in dr.

-V nedeljo, 01. junija 2008, je bil organiziran skupni izlet za učence verouka iz Jesenic in Ljubljane v Postojnsko jamo. Skupno število udeležencev je preseglo 100. Cilj tega izleta je bil predvsem spoznavanje otrok iz Jesenice in Ljubljane kot tudi njihovih staršev. Zahvaljujemo se imamu Fahrudinu Smajiću, ki je pomagal pri organizaciji izleta.

-Organiziran je bil turnir v nogometu, 08. junija 2008 v Športnem centru Triglav v Ljubljani. Zmagovalec turnirja je bila ekipa iz Jesenic. Kot najboljši vratar turnirja je bil Alen Halilović in najboljši strelec turnirja je bil Amran Mustafoski. Na turnirju je bil prisoten tudi mufti Nedžad Grabus, ki je zmagovalcem predal nagrade in diplome.

-Na Jesenicah je bilo organizirano tekmovanje v recitiranju Kur’ana in sicer 14. junija 2008. Zmagovalec tekmovanja je bila Maida Jagurdžija.

-Manifestacija »Dnevi mekteba« je končana s svečanostjo ob koncu verouka, 22. junija 2008 v Ljubljani. Program ob tej priložnosti so pripravili učenci verouka, ki so recitirali Kur’an, peli ilahije (pobožne pesmi). Programu so prisostvovali mufti Nedžad Grabus, tajnik Nevzet Porić in muallima Ela Porić. Vsi ucenci verouka so dobili diplome oz. spričevala. Posebej so bili nagrajeni najboljši učenci verouka v preteklem letu in sicer: Amran Mustafoski, Damir Hutinović, Aladin Duranović, Ajla Durmiši, Benjamin Kudić, Smail Zagrljača, Memet Amet, Lejla Pašić, Muamer Hanadanagić, Enis Mahmić, Amina Menzil in Adem Pašić. Svečanost je bila končana z nagovorim muftija Nedžada Grabusa, ki je izrazil preprišanje, da se bo število učencev v mektebu še povečalo. Povedal je da pričakuje kako s strani staršev tako tudi vero učiteljev, da vložijo maksimalen trud za bolj kakovosten in uspešnejši mektebski pouk.