PRVO TEKMOVANJE V RECITIRANJU KU’RANA

Jesenice, 14. junij 2008, (MINAS) – V soboto, 14. junija 2008, je bilo prvič v Sloveniji organizirano tekmovanje v recitiranju Kur’ana in sicer na Jesenicah. Organizator te manifestacije je bil Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji skupaj z Medžlisom Islamske skupnosti Jesenice.

V kategoriji odraslih so se prijavila samo štiri kandidata in sicer: h. Fatima Zaimović, h. Džemil Silić, Eskić Ibrahim in Safa Skenderović.

V kategoriji učencev mektebskega pouka (verouka) je bilo dosti več prijavljenih in sicer: Ahmet Memet, Damir Hotinović in Mustafoski Amran iz Ljubljane, Lejla Elkasović in Muris Malicević iz Celja, Maida Jagurdžija z Jesenic in Azra Kurtić iz Velenja.

V kategoriji odraslih je prvo mesto osvojil h. Džemil Silić, drugo Safa Skenderović in tretje Eskić Ibrahim. Strokovni žirij Nevzet Porić, Senad Karišik in Ramo Muzaferović, h. Fatimo Zaimović niso hoteli oceniti. V svoji obrazložitvi odločitve so povedali, da je ona s svojimi sedemdesetimi leti skupni zmagovalec tega tekmovanja.

V mlajši kategoriji je prvo mesto osvojila Maida Jagurdžija, drugo mesto je pripadlo Amranu Mustafoskom in tretje mesto je osvojila Lejla Elkasović.

Ob koncu tekmovanja je najprej spregovoril bosansko-hercegovski pisatelj g. Isnam Traljić, ki je povedal nekaj besed o svojem zadnjem romanu »Brdo svjetlosti«, ki opisuje življenje Allahovega poslanca Muhammeda. Mufti Nedžad Grabus je najprej čestital imamu Seadu Karišiku za perfektno organizacijo tekmovanja. Potem je spregovoril nekaj besed o pomembnosti Kur’ana. Povedal je, da je trenutno v BiH 192 hafizov, ki znajo Kur’an na pamet in 300 oseb, ki ga učijo na pamet. Pred razpadom bivše države je bilo povprečje v Bosni vsakih dvajset let en hafiz. Zahvaljujoč našim bratom Albancem je tradicija hifza (učenje Kur’ana na pamet) oživela tudi v BiH. Kur’an je vsem vernikom navodilo za življenje. Zato moramo svoj čas namenjati branju in razmišljanju o Kur’anu in njegovem sporočilu. Mi živimo v okolju v katerem je težko ohranjati tradicijo učenja Kur’ana in je težko spodbujati ljudje, da se učijo brati Kur’an. Mufti je v nadaljevanju omenil tudi izgradnjo Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Povedal je da pričakuje, da bo na seji Mestnega sveta do konca junija to vprašanje na dnevnem redu, ker je že vse pripravljeno za sprejetje dokumenta, ki bo določil urbanisticne pogoje na lokaciji, ki je predvidena za izgradnjo džamije. Po njegovem mnenju bo to objekt, ki bo ponos muslimanov v Sloveniji, ker se vsak človek, ko vstopi v nek podoben objekt kot je npr. džamija v Medini navduši z njeno monumentalnostjo. Tako bo tudi z džamijo v Ljubljano. Svoj nagovor je končal z besedami: islam je da pripadaš emotivni skupnosti. Zato bodimo čebele, ki nosijo plod z enega cveta na drugi. Počnimo tisto kar je dobro za človeka in skupnost. Čestital je zmagovalcem tekmovanja kot tudi ostalim tekmovalcem.

Tudi mi čestitamo tekmovalcem in posebej imamu Seadu Karišiku, ki se je maksimalno angažiral za pripravo in realizacijo tega tekmovanja.