hatme2007 013.jpg

PRVE HATME (IZPITI) V DŽEMATU ŠKOFJA LOKA

 

V džematu Škofja Loka so bile v času meseca ramazana in sicer, 16. septembra 2007 oziroma 04. ramazana 1428 P.H. prvič organizirane hatme za enajst učenk in učencev, ki so obiskovali verouk v Škofja Loki. Namreč, skupina od enajst učenk in učencev je v obdobju treh let prebrala Kur'an. To je bila prva hatma-dova v tem džamtu, ki deluje od leta 1992. V tej skupini so bili predvsem odrasli in sicer: Avdić Mirsad (53 let), Krupić Ćamil (52 let), Mehić Suvad (51 let), Mešić Ahmet (50 let), Bečić Besima (49 let), Kaltak Emsud (31 let), Mešić Dino (22 let), Velagić Eldin (20 let), Mešić Tina (20 let), Zećiri Sejdi (13 let) in Suljić Haris (11 let). Veroučitelj je bil imam Ifet Suljić.

 

Prebrano hatmo so namenili umrlem r. Krupić Adnanu. Ta svečani trenutek je bil organiziran v času meseca ramazana. V času, ko se je vse skupaj začelo pred tremi leti. Kot zanimivost te skupine je potrebno omeniti to, da so pri pouku sodelovali oče in dva otroka, dedek in babica, fant in punca itd.

 

Pri proslavi, ki je bila organizirana po večerni ramazanski molitvi so vsi člani skupine prebrali po nekoliko stavkov iz kur'anskega poglavja Nur in en del Kur'ana so recitirali na pamet po lastnem izboru.

 

hatme2007 016.jpg

 

Svečanosti je prisostvoval mufti Nedžad Grabus, ki je celotni skupini kot tudi njihovem učitelju Ifetu Suljiću čestital za trud, ki so ga vložili v učenju arabskega pisma kako bi lahko brali Kur'an v njegovem izvirniku. Mufti Grabus je spomnil na pomembnost branja Častnega Kur'ana ter je poudaril, da se moramo vsakodnevno družiti s Kur'anom in živeti po njegovih napotkih.

 

Poleg muftija so svečanosti prisostvovali tajnik IS Nevzet Porić, imam iz Kopra Redžep Hodžić, imam iz Kranja Ramo Muzaferović, predsednik IOM Ljubljana Midhat Alagić, predsednik IOM Koper Zijad Svraka in drugi.

 

hatme2007 063.jpg