cimg0137.jpg

ŽENSKO ZDRUZŽENJE ZEMZEM IZ LJUBLJANE V TUZLI, SREBERENICI IN POTOČARJIH

Žensko združenje Zemzem je obiskalo 11. marca 2007 Tuzlo z namenom, da sodeluje na pohodu, ki je bil organiziran istega dne v Tuzli na katerem Žene Srebrenice opozarjajo svet, da se je v Srebrenici zares zgodil genocid. Pohod ali mirne demonstracije skozi Tuzlo Žene Srebrenice organizirajo vsakega enajstega v mesecu. Žene Srebrenice se sprehajajo po Tuzli in v rokah držijo kose blaga na katerih so izpisana imena žrtev genocida. Izpisanih imen je trenutno okrog šest tisoč. Vsak mesec se jim pridružijo različne organizacije in jih na ta način podpirajo na njihovi poti do resnice, oziroma pravice.

V tem mesecu nesebično podporo je dalo Žensko združenje Zemzem iz Ljubljane. Članicam Združenja Zemzem je bilo v veselje, ker so bile lahko del dolgcimg0073.jpge kolone, ki kroži skozi Tuzlo vsakega enajstega v mesecu. Bile bi bolj vesele, da smo lahko sodelovale v nekem nebolečem projektu ter, da smo dale podporo Ženam Srebrenice v nekem lepšem in bolj veselem trenutku. No, občutile smo vsaj delček žalosti, ki jo nosijo v svojih srcih.

Pred kratkim je bil v Italiji objavljen članek v katerem je novinarka zapisala, da bodo Žene Srebrenice v mesecu marcu uničile kose blaga na katerih so izpisana imena žrtev. Žene Srebrenice so presenečene in užaljene s takšnim pisanjem. »Ko držimo to blago imamo občutek, da držimo svoje otroke«, je povedala gospa Hajra Ćatić, predsednica Združenja Žene Srebrenice, v izjavi za eno od italijanskih televizij. Pogosto doživljajo nove neprijetnosti in udarce, eden od zadnjih udarcev je bila razsodba Mednarodnega sodišča v Hagu. Zavedajo se, da ne morejo ničesar spremiti toda ni jim vseeno, borile se bodo še naprej.

 

Izkoristile smo priložnost in obiskale Spominski center v Potočarjih kjer se iz leta v leto pokopavajo žrtve genocida v Srebrenici. Ob tej priložnosti smo skupaj prebrale suro Ja-Sin za vse žrtve v Spominskem centru v Potočarjih.

 

cimg0084.jpg V povratku iz Potočarjih smo obiskale Fato Orlović iz Konjević Polja. Stara gospa se bori s tamkajšnjimi oblastmi od dneva, ko se je vrnila v svoj dom. Znano je, da je v njenem dvorišču zgrajena pravoslavna cerkev. Trdo prepričana v svojih namerah, tj. da svoje zemlje neda še vedno ni dosegla svojega cilja. Nasprotno, obtožena je za širjenje verske nestrpnosti. Fati Orlović se sodi, ker je živa in pogumna, da pove, da v njenem dvorišču ni mesta za pravoslavno cerkev. Čeprav stara, se bori z vsemi močmi. Zato lahko povemo, da Fata Orlović predstavlja pravega heroja in pogumno gospo. Vesele smo, ker smo lahko dale podporo Fati Orlović.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo mufiju Nedžadu Grabusu in Džematu Ljubljana za nesebično materialno pomoč, ki so nam jo priskrbeli za ta projekt. Zahvaljujemo se tudi direktorju Behram-begove medrese v Tuzlicimg0139.jpg Vahidu ef. Fazloviću za pomoč v realizaciji tega projekta.

UDRUŽENJE ŽENA ZEMZEM U TUZLI, SREBERENICI I POTOČARIMA