Kaj za nas pomeni tradicionalni bajram?

Muslimani živijo po vsem svetu, na različnih celinah in v različnih državah. Predani so islamu in skoraj vsi ohranjajo tradicijo držav, iz katerih prihajajo. Tako je tudi z muslimani, ki živijo v Sloveniji, večina pa jih prihaja iz Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanije in s Kosova. 

Predanost in privrženost tradiciji se najbolje kaže v praznovanju dveh največjih muslimanskih praznikov: ramazanskega in kurban bajrama. 

Medtem ko se veselimo prihoda bajrama, se v nas porajajo najlepši občutki, ki nam v spomin prikličejo otroštvo, družinsko vzdušje, topel dom in objem staršev. Bajramski dnevi so prepleteni z veseljem in radostjo, zato jih muslimani komaj čakajo in se z veseljem pripravljajo na njih. Pri pripravah na bajram sodelujejo vsi člani družine. Skrbijo za čistočo in urejenost doma, prav tako se za to priložnost pripravljajo najokusnejše jedi, ki jih postrežemo sorodnikom, prijateljem, sosedom.

Navada je, da se na bajramsko jutro okopamo in nadišavimo. Moški se odpravijo v džamijo, tja gredo po eni poti, domov se vračajo po drugi. Ženske medtem doma pripravijo bajramsko vzdušje in obogatijo praznično mizo, saj na bajramsko kosilo povabijo sorodnike, sosede in prijatelje.

Na mizi ne sme manjkati tradicionalnih jedi, kot so pite, obare, razne dolme, baklava, kadaif, hurmašice …

Bajram je družinski praznik. To je čas, ko se zberejo družinski člani in se zadovoljno in srečno pogovarjajo o različnih stvareh. Muslimani, ki živijo izven svojih matičnih držav, z veseljem pričakujejo bajram, saj je to priložnost, da obiščejo rojstne kraje. 

Za bajram oblečemo nova in svečana oblačila, saj je to svečanost, ki se je veselimo in jo nestrpno pričakujemo. 

Bajrama so posebej veseli otroci, saj so takrat nagrajeni za lepo vedenje. Najpogosteje od odraslih prejmejo darilo ali denar. Še vedno je ohranjen običaj, da otroci na dan bajrama hodijo od vrat do vrat in izkažejo spoštovanje starejšim, ki jih za to dejanje nagradijo. 

Bajram je prav tako opomnik, da se z recitiranjem sur oziroma kur’anskih poglavij in obiskom pokopališč spomnimo na naše ljubljene, ki niso več z nami. 

Bajram so dnevi veselja, sreče in radosti. Obrazi vernikov v teh dneh žarijo od sreče. 

Takrat velik pomen pripisujemo tradiciji in ohranjamo navade, s katerimi smo odraščali, ter jih na najlepši možen način prikažemo in predstavimo tudi drugim. 

Senada Karišik