Sporočilo za javnost ob kurban bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da bo kurban bajram v torek, 20. julija 2021. Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v Ljubljani v Muslimanskem kulturnem centru.

Bajramsko molitev bo vodil mufti mag. Nevzet Porić, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Pri vstopu v džamijo in druge objekte bo obvezno razkuževanje rok, nošenje zaščitne maske in upoštevanje varne razdalje do drugih oseb. Vsa navodila so podana v skladu s priporočili NIJZ in odločbami Vlade Republike Slovenije.

Muslimani od 20. do 23. julija praznujejo kurban bajram, veliki muslimanski praznik. Kurban bajram je zaznamovan z romanjem v Meko. Hadž oz. romanje je simbol enotnosti, globokega verovanja vendar tudi sprejemanja raznolikosti med ljudmi. Hadž nas uči, da je na Zemlji vse minljivo ter, da so etične in moralne vrline bistvene za skladen odnos med ljudmi.

Blagoslovljeni dnevi bajrama so trenutki, ko se ozremo okoli sebe in se posvetimo sebi, svojim bližnjim, sosedom in prijateljem. To je obdobje, ko iščemo medsebojno odpuščanje in se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje, v katerem se nahajamo. Vernik in vernica se s svojimi dejanji vsakodnevno poskušata približati Vzvišenemu Bogu ter očistiti svoje srce in dušo pred negativnimi vplivi, s katerimi se soočamo v vsakodnevnem življenju.

Zaradi epidemije COVID-19 bo letos romanje opravilo omejeno število vernikov. Iz Slovenije se letos ne bo nihče udeležil romanja v Meki.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu ob upoštevanju vseh navodil za preprečavanje epidemije.

Bajram šerif mubarek olsun – vesel in srečen bajram!

                                                                         Islamska skupnost v RS