Kurban bajram v Muslimanskem kulturnem centru

V torek, 2o. julija 2021 je ob kurban bajramu potekala bajramska slovesnost v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani. Molitev je vodil in nagovoril zbrane vernike mufti mag. Nevzet Porić.

Ob tej priložnosti se je zbralo večje število vernikov, ki so lahko opravili molitev ob upoštevanju vseh navodil za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v skladu z navodili NIJZ in vladnimi odloki.

Vera in predanost Bogu Ibrahima oz. Abrahama je navdih za vernike

V nagovoru je mufti Porić najprej spregovoril o Ibrahimu oz. Abrahamu in njegovi veri v Boga. Spomnil je na njegovo predanost Vzvišenemu Bogu, ki vsakič znova prebudi pri vernikih iskren odnos do njihovega Gospodarja, Vzvišenega Boga. Povedal je da je Ibrahim vedel, da mora biti v svoji skušnjavi močan in odločen in njegov sin Ismail oz. Izmael je vedel, da mora biti daljnoviden in nesebičen, ker se je zavedal, da bo njegovo dejanje pomembno za prihodnje generacije. To se je tudi zgodilo. Vsako leto se kot verniki v času hadža ali romanja v Meko spominjamo zgodovinskih dogodkov in črpamo moč kako in kakšen način naj prakticiramo vero v Enega Boga. Kot verniki se vedno znova spominjamo Ibrahima in poskušamo razumeti njegovo vero v Boga, njegov odnos do življenjskih skušnjav in njegovo prenašanje vseh težav, ki jih je dostojanstveno prenašal. Ibrahimova vera in njegova predanost Bogu so lahko navdih vsakemu iskrenemu verniku je med drugim povedal mufti Porić

Varovanje zdravja je zelo pomembno

V nadaljevanju je spregovoril o epidemiji in pozval vernike naj skrbijo za svoje zdravje. Med drugim je povedal, da je že drugo leto muslimanom onemogočeno opravljanje pete islamske dolžnosti oziroma hadža zaradi epidemije virusa COVID-19. Tudi letos se iz Slovenije nihče ni udeležil hadža. Svet se je spremenil. Po epidemiji se pričakujejo še večje spremembe. V preteklem letu nismo mogli opravljati dolžnosti in obveznosti v džamiji in drugih verskih objektih zaradi širitve virusa in vladinih odlokov o prepovedi zbiranja. Verouk smo od oktobra do konca šolskega leta izvajali na daljavo. Bile so izredne razmere v katerih je bila omejena verska svoboda toda spoštovali smo vse odloke pristojnih inštitucij zaradi zdravja in človeških življenj. To je prvi bajram namaz ali molitev v Muslimanskem kulturnem centru ob prisotnosti večjega števila vernikov po 7. februarju 2020, ko smo v džamiji opravili prvo petkovo molitev, džuma-namaz. Veseli smo, ker smo lahko letos organizirali bajramsko molitev za člane Islamske skupnosti. Še vedno je potrebno spoštovati medsebojno razdaljo in nositi maske. Hvala Vzvišenemu Bogu, od začetka epidemije do danes nismo zabeležili niti enega primera okužbe v naših džamijah v Sloveniji kar potrjuje vašo zavest in odgovornost za varovanje vašega zdravja in zdravja ostalih. Strokovnjaki predvidevajo, da se bo virus ponovno začel masovno širiti od polovice avgusta. Poslan je poziv vsem, da spoštujejo ukrepe in varujejo svoje zdravje.

Učenjaki svetujejo, da se cepimo

Moja dolžnost kot muftija je da vas seznanim s stališčem uleme oz. učenjakov, ki svetujejo vernikom, da se cepijo proti virusu in na ta način varujejo svoje zdravje. Torej, na podlagi stališča uleme ne obstajajo nikakršni zadrški, da prejmete cepivo. Nasprotno, svetujejo, da se cepimo in na ta način varujemo tako svoje kot tudi zdravje svojih najbližjih. Življenje je sveto. Nihče se ne more igrati tako s svojim kot tudi s tujim življenjem. Življenje nam je podaril Bog in On je njegov lastnik. Zato moramo kot verniki skrbeti za svoje življenje. Gre za družbeno odgovornost in ne smemo biti preveč sebični. Moramo biti odgovorni kot verniki. Eden od prijateljev poslanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je povedal:

”Bil sem pri Poslancu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, ko je prišla skupina ljudi, ki so ga vprašali: ‘Božji poslanec, ali naj se zdravimo’, on jim je odgovoril: ‘Vsekakor, zdravite se, ker Bog ni ustvaril niti eno bolezen, a da za njo ni dal zdravilo, razen ene.’ Vprašali so ga: ‘Katera je to bolezen’, odgovoril jim je: ‘To je starost.”’

Božji Poslanec, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je prepovedal vse tisto kar škodi človeku, in ne samo to, temveč tudi tisto kar povzroča škodo kateremukoli živemu bitju. Vernik je obvezen, da skrbi za svoje zdravje. Hkrati je obvezen, da skrbi za zdravje ljudi, ki so okrog njega, za zdravje svoje družine in skupnosti, ne sme jih s svojo boleznijo ogroziti ali okužiti.

Verouk in otroci so eden najbolj pomembnih segmentov našega delovanja

Pred nami je leto negotovosti. Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji je oteženo izvajanje programa njenega dela in delovanja. Vsako zapiranje javnega življenja otežuje naše delo. Po zaključku izgradnje Muslimanskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani načrtujemo nadaljevanje infrastrukturnih projektov. Poleg infrastrukturnih projektov želimo našo pozornost usmeriti v krepitev džemata oz. skupnosti skozi različne verske, izobraževalne in kulturne dejavnosti. Verouk in otroci, ki obiskujejo verouk so za nas eden od najbolj pomembnih segmentov našega dela in delovanja. Zato upamo in prosimo Vzvišenega Boga, da bo jesen, ki prihaja lažja od lanske jeseni. Upamo, da ne bo prišlo do ponovnega zapiranja javnega življenja in verskih objektov. Vsi kot posamezniki lahko pomagamo naši družbi na način, da smo odgovorni in zavestni.

Bajrami so dnevi veselja in radosti

Bajrami so dnevni veselja, radosti, druženja in odpuščanja. Zato izkoristimo trenutke radosti in podarimo svojim najbližjim, svojim sosedom, prijateljem in znancem lepo besedo in vesele trenutke. Odpustimo si medsebojne zamere in zaželimo si vsako dobro.

Želim vam vesele in radosti polne dneve kurban bajrama z molitvijo Vzvišenemu Bogu, da sprejme naše molitve in bogoslužja,  ter da nam pomaga, da čimprej obiščemo Meko in Medino in uživamo v bogoslužju naše vzvišene vere , je zaključil mufti Porić ob čestitk za kurban bajram.