Mufti Grabus sodeloval na razpravi o otrokovih pravicah v ZN v Ženevi

Na zasedanju o človekovih pravicah pri Združenih narodih v Ženevi je 6. marca 2019, potekal panel z naslovom “Konec nasilja nad otroki – doprinos verskih skupnosti”. Panel so organizirali Mednarodna organizacija Arigatou – vse za otroke, v sodelovanju s posebnim predstavnikom Generalnega sekretarja ZN zoper nasilja nad otroki, KAICIIDOM in Mednarodno organizacijo World Vision.

Združeni narodi so enoglasno v generani skupščini, 20. novembra 1989, sprejeli konvencijo o otrokovih pravicah. Posamezno so konvcijo sprejele vse države članice ZN. Letos bo 20. novembra obeležena trideseta obletnica od sprejetja konvencije. V letu 2019 bo, v sodelovanju s strokovnjaki o otrokovih pravicah, predstavniki verskih skupnosti in znastveniki, realizirano razikovanje o stališčih in pogledih na konvencijo o otrokovih pravicah iz perspektive religije.

Trideset let konvencije o otrokovih pravicah

V sredo, 6. marca 2019, je bil organiziran panel s katerim se je začela javna razprava o temi kako lahko verske skupnosti prispevajo pri izboljšanju spoštovanja otrokovih pravic in ustavitvi nasilja nad otroki. Moderatorka panela Maria Lucia Uribe, direktorica Mednarodne organizacije Arigatou – vse za otroka je predstavila pomembnost konvencije o otrokovih pravicah in projekte, ki jih bo organizacija organizirala pri obeležitvi 30. obletnice sprejetja konvencije. Na panelu so sodelovali Marta Santos Pais, posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za vprašanja zoper nasilja nad otroki, mufti prof. dr. Nedžad Grabus, prof. Muhamed Abu Nimer, posebni svetovalec pri Mednarodnem centru za dialog (KAICIID), velečastni Christo Greing, direktor pri Mednarodni organizaciji World Vision, rabin Diana Gerson, podpredsednica upravnega odbora rabinov v New Yorku in Renata Winter, predsednica odbora ZN o otrokovih pravicah. Na panelu so uvodne in zaključne razprave imeli veleposlanik Misije Kraljevine Maroko pri ZN v Ženevi, Omar Zniber, metropolit Grške pravoslavne cerkve v Parizu, Emanuel, veleposlanik Združenih Arabskih Emiratov pri ZN v Ženevi, Obaid Salem Al Zaabi in nemški predstavnik pri ZN. Na srečanju je bil tudi predstavnik Organizacije za islamsko sodelovanje pri ZN v Ženevi Halim Grabus.

Pozitiven pristop izobaževalnih ustanov Islamske skupnostiv BiH

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je govoril o islamskem konceptu in otrokovih pravicah, ki se temeljijo na Kur’anu in Sunnetu (načinu življenja poslanca Muhammeda). Poudaril je da je Božji poslanec Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, krajšal molitev, da bi mati, ki je opravljala skupno molitev, lahko potolažila jokajočega otroka. Spregovoril je tudi o pomembnosti, ki jo tem vprašanju posvečajo viri islama. V islamskem konceptu obstaja močan potencial za popolno spoštovanje otrokovih pravic. Pogosto družbeni, kulturni, ekonomski, zgodovinski in varnostni konteksti vplivajo na reduciranje teh pravic in napačne interpretacije, da je islam kot takšen vzrok pogostih kršenj otrokovih pravic, nasilja v družinah, pri vojaških spopadih, zlorabi otrok pri prisilnem delu, dogovorjenih zakonih, nasilnem pohabljanju in obrezovanja ženskih otrok, itd. To si negativnosti s katerimi se osebe, ki tolmačijo islam kot verski predstavniki, akademski strokovnjaki, predstavniki vladnih ustanov, izobraževalnih ustanov in vsi drugi pomembni dejavniki morajo soočiti in graditi paradigmo pri kateri bodo spoštovane otrokove pravice in bodo zaščiteni od številnih oblik zlorabe ali nasilja. Verski diskurz o teh vprašanjih mora biti jasno artikuliran, če želimo etične vrednote jasno definirati v odnosu pri običajni ali družbeni praksi v različnih delih sveta. Mufti Grabus je navedel primer pozitivnih pristopov pri tem vprašanju v okviru izobražvalnih ustanov Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini in vključenosti imamov v družbene tokove pri katerih dajejo svoj doprinos krepitve spoštovanja otrokovih pravic.