Na začetku novega mektebskega leta – zakaj v mekteb?

Začetek septembra in začetek novega šolskega leta. Za nekoga popolnoma normalen začetek meseca in jeseni, za druge spet novo poglavje v življenju – vstop v vrtec, prvi razred osnovne šole ali zgolj prehod v višji razred – v vsakem primeru je september nov začetek. September je tudi priložnost za prvi ali ponovni vpis v mekteb.

Beseda mekteb (verouk) je etimološko izpeljana iz besede ketebejektubu, kitabetun kar pomeni pisati. Iz istih črk K-T-B oblikujemo besede: kitabun kar pomeni knjiga, mektebun kar pomeni miza, in mektebetun kar pomeni knjižnica. Vsi ti pojmi so neposredno povezani s pridobivanjem znanja in versko vzgojo. V današnjem sodobnem jezikoslovju ta izraz pomeni urad ali pisarna.

Včasih je bil mekteb kraj, kjer so se ljudje učili pisati in se tako opismenjevali. S spremembami družbenega reda je mekteb izgubil to vlogo, ampak je zadržal vlogo verskega izobraževanja, ki je v današnjem obdobju nepogrešljiva. Otroci se v mektebu učijo, njihovi učitelji pa jih vzgajajo. V mektebu se bodo otroci naučili, s čim začenjamo vsako dobro delo, s katero roko morajo jesti, učijo se o pomembnosti selama (pozdrava) in njegove praktične rabe, učijo se, s katero nogo bodo vstopili v hišo in s katero izstopili, učijo se, da morajo spoštovati starše in starejše. Tako bo mekteb otrokom ponudil temeljna znanja o islamskih predpisih s poudarkom na vzgojnih vrednotah.

V mektebu se bodo naši otroci naučili, da ne smejo biti skopi, pa tudi ne preveč razsipniški, naučili se bodo, da ne smejo biti leni in da je delo ibadet (bogoslužje). V mektebu jih bomo nenehno opozarjali na to, da morajo biti pridni in marljivi učenci, saj bodo tam izvedeli, da je prvo, kar je Allah, dž.š., razodel Poslancu ravno to, da morajo hrepeneti po novem znanju. Poleg vsega tega bodo stkali prave in resnične prijateljske vezi in ravno ti prijatelji bodo zelo pomembni v njihovem procesu odraščanja in dozorevanja.

Danes je mekteb organizirani koncept, kombinacija verskega znanja in prakse, s katero Islamska skupnost zagotavlja pravilno razumevanje vere in življenja otrok od 7. do 19. leta starosti. Kot tak je mekteb nenadomestljiva oblika pri oblikovanju osebnosti vsakega vernika, ker ponuja sistematičen pristop pri pridobivanju znanja in njegovi uporabi v življenju.

Vabimo otroke k vpisu v mekteb, ki bo potekal 8. in 9. septembra 2018 v prostorih Islamske skupnosti. Prvi dan mektebskega pouka je v soboto, 15. septembra 2018.

Ob začetku novega mektebskega leta čestitamo vsem učencem, njihovim staršem in učiteljem, z željo, da jim znanje, ki ga pridobijo v mektebu pomaga pri oblikovanju njihove osebnosti.

Uredila: Ela PORIĆ