Ob 100. obletnici izgradnje džamije v Logu pod Mangartom predstavljen roman Bosna in Soča

V petek, 20. januarja 2017, je v organizaciji Islamske skupnosti potekala predstavitev romana Bosna in Soča avtorice Valerije Skrinjar Tvrz.

 

Z vstopom v leto 2017 je nastopila tudi stota obletnica izgradnje džamije v Logu pod Mangartom, ki smo jo začeli obeleževati s tem dogodkom. Džamijo v Logu pod Mangartom so zgradili bošnjaški vojaki, pripadniki avstro-ogrske vojske, ki so s svojim pogumom zaznamovali bojišče soške fronte.

Njihovo vlogo, doprinos in bosansko dušo opisuje Valerija Skrinjar Tvrz v romanu Bosna in Soča. Avtorica je poleg predstavljenega romana napisala tudi romana Na svoji žlahtni zemlji ter Jutro v Bosni. Ti trije romani predstavljajo trilogijo zgodovinskih romanov, povezanih z bosanskim človekom. V Sarajevu je živela je in delala kot novinarka 38 let, po njenih besedah bi bila verjetno še tam, če ne bi bilo zadnje nesrečne vojne. Tako se je iz obleganega Sarajeva preselila v Ljubljano konec leta 1992. Od takrat tudi aktivno ustvarja v slovenskem jeziku. Vsekakor pa so avtoričino življenjsko delo zaznamovali njeni prepoznavni zgodovinski romani, poezija, radijske igre in literarna dela za otroke, za katere je tudi na 24. sarajevskem mednarodnem knjižnem sejmu leta 2012 prejela nagrado za življenjsko delo s področja književnosti.

Vloga Bošnjakov na soški fronti je zapostavljena in manj znana tematika, s katero bi se podrobneje srečali v učnih načrtih zgodovine osnovnih in srednjih šol. Zato je naša naloga ponovno oživiti to pomembno delo in motivirati mlade in starejše bralce, da roman preberejo in razširijo vedenje o svojem identitetnem poreklu na slovenskih tleh, kar je v nagovoru na predstavitvi romana izpostavil tudi mufti prof. dr. Nedžad Grabus.

Avtorica in povezovalka programa Ela Porić sta prebrali nekaj odlomkov iz romana v slovenskem in bosanskem jeziku. Glede na to, da smo predstavitev romana organizirali ob stoti obletnici izgradnje džamije v Logu pod Mangartom, tudi ob tej priložnosti izpostavljamo del iz romana:

“… Slišal sem, da četrti bosansko hercegovski polk dokončuje džamijo v Logu pod Mangartom. Ali pojdeš na otvoritveni obred? Pravijo, da bodo smeli iti vsi muslimanski verniki, ” je Jožef nadaljeval pogovor … “Džamijo grade vojaki četrtega bosansko hercegovskega polka in najmanj, s čimer jih lahko nagradijo, je to, da jih puste k molitvi. Saj vidiš tudi sam, imamo katoliške in pravoslavne molilnice, za vojake islamske vere pa je ta prva in verjetno edina. Vendar vas je veliko in pogumni bojevniki ste pa dobri ljudje. Avstro-ogrska oblast je že zdavnaj razglasila enakopravnost vseh ver v svoji večnarodnostni državi. Zato je prav, da ta zakon tudi spoštuje … Škoda, da ne bom mogel s teboj, tam bo lepo … mirno, ” je dejal Jožef Semku …”‘ (Odlomek iz romana Bosna in Soča)

 

Islamska skupnost bo v letošnjem letu organizirala številne dogodke, s katerimi bo zaznamovala pomemben ljubilej. Poleg tega je leto 2017 pomembno tudi zaradi drugih pomembnih obletnic pri delovanju Islamske skupnosti v Sloveniji. Sem štejemo deset let od podpisa Sporazuma z državo, petdeset let od obnove delovanja Izvršnega odbora Islamske skupnosti Ljubljana, deset let delovanja v novih prostorih v Ljubljani in sto let od džamije v Logu pod Mangartom. Predstavitev romana je bil prvi dogodek v nizu prireditev, ki bodo obležile letošnje leto, saj prihod Bošnjakov na soško fronto lahko obravnavamo kot kontinuirano prisotnost Bošnjakov na slovenskih tleh.

 

Ela Porić