V​ ​soboto​ ​zvečer​ ​nastopi​ ​novo​ ​1438.​ ​hidžretsko​ ​leto

V soboto, 1. oktobra 2016, po sončnem zahodu nastopi 1438. hidžretsko leto. Muslimanski koledar je lunarni in leto lunarnega koledarja je vsako leto za deset dni krajše od sončevega, saj je usklajen z gibanjem Lune oz. luninih men.

Hidžretsko novo leto je povezano z zgodovinskim dogodkom imenovanim Hidžra iz časa poslanca Muhammeda, a.s., in predstavlja njegovo selitev in muslimanov iz Meke v Medino zaradi vseh vznemirjanj, ki so jih bili deležni v Meki. Poslanec Muhammed, a.s., je v času svoje misije in prepričevanj, naj ljudje verjamejo v Boga, veliko pretrpel. Velikodušno so jih sprejeli v takratnem Jesribu oziroma današnji Medini, kjer je poslanec Muhammed, a.s., ostal vse do svoje smrti. Selitev, navdihnjena z največjimi duhovnimi vrednotami, se je zgodila leta 622. Do hidžre so bili muslimani navdihnjeni z močnimi verskimi čustvi, po hidžri pa v Medini postanejo dobro organizirana in povezana skupnost v vseh sferah življenja. S preselitvijo v Medino muslimani začenjajo računati čas.

Hidžretsko leto traja okoli 354 dni in šteje 12 mesecev. Hidžretski meseci so:

 1. Muharrem.
 2. Safer.
 3. Rebī’ul-evvel.
 4. Rebī’ul-āhirili Rebī’ūs-sānī.
 5. Džūmādel-ūlā.
 6. Džumādel-uhrāili Džumādes-sānije.
 7. Redžeb.
 8. Ša’bān.
 9. Ramadān.
 10. Ševvāl.
 11. Zul-ka’de.
 12. Zul-hidždže.

Hidžretsko leto je enajst dni krajše od leta po gregorijanskem koledarju. Tako je datum obeležitve hidžretskega leta vsako leto drugačen oziroma se pomika za deset dni nazaj. Tako je tudi z vsemi drugimi muslimanskimi prazniki (bajrami, začetkom meseca ramazana in drugimi pomembnimi dogodki). Hidžretski koledar je v mnogih muslimanskih državah službeni koledar. Ostali, čas računamo po gregorijanskem koledarju vendar hidžretski koledar uporabljamo za verske potrebe.

Teden po hidžretskem koledarju ima ravno tako sedem dni z razliko, da se začetek tedna začne v nedeljo, zadnji dan v tednu pa je sobota. Petek je najbolj vreden dan v tednu (že zaradi petkove molitve, džuma namaz) in v večini muslimanskih držav veljata petek in sobota za vikend oziroma dela prost dan.

Vsem vernicam in vernikom želimo vse dobro v prihajajočem 1438. hidžretskem letu!