Muftijev intervju v Večeru: “Problem islama danes je njegova vidnost”

V soboto, 10. septembra 2016, je v časopisu Večer objavljen obsežen intervju z muftijem prof. dr. Nedžadom Grabusom, s katerim se je pogovarjala Urška Mlinarič.

Po desetih letih na položaju najvišjega verskega in duhovnega predstavnika muslimanov v Sloveniji mufti dr. Nedžad Grabus priznava, da je utrujen. Ne le zaradi bitk, ki jih je bil, da bomo v Sloveniji po skoraj pol stoletja prizadevanj dobili džamijo in z njo sodoben islamski verski in kulturni center, temveč predvsem zaradi tega, ker mora ob vsakem terorističnem napadu v Evropi pojasnjevati stvari, ki so večje od njega in islamske skupnosti same. A izkušen in diplomatsko spreten, kot je, ve, da je potrpežljivost božja mast in da si lahko le z nenehnim pojasnjevanjem stvari, pa čeprav jih je pojasnil že ničkolikokrat, islamska skupnost utrjuje položaj in ugled v slovenski družbi.

“Vprašanja, ki jih javnost o izgradnji džamije naslavlja name kot muftija, so občutljiva in razumem, da ljudje želijo pojasnila, zato smo jih tudi vselej pripravljeni dati,” pravi Grabus, ki bo svoj tretji mandat na vrhu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji končal leta 2020. Sam pravi, da se je na Slovenijo zelo navadil, zato ne ve, ali se bo takoj vrnil v Sarajevo, kjer ohranja profesuro na Fakulteti za islamske vede. A dobri poznavalci razmer v Islamski skupnosti Bosne in Hercegovine, katere sestavni del je še vedno tudi tukajšnja islamska skupnost, mu napovedujejo velike možnosti, da bo ob dopolnjenih 50 letih zasedel najvišji položaj verskega in duhovnega voditelja muslimanov na Balkanu – reis ul uleme v Sarajevu. Grabus o kandidaturi – sedanjemu reisu Huseinu Kavazoviću se mandat izteče leta 2019 – za zdaj ne želi govoriti. In včasih se v pogovoru tudi kakšnemu drugemu, sicer občutljivemu vprašanju izogne. Celoten intervju si lahko preberete na tej povezavi.