Srečanje predstavnikov verskih skupnosti na Bledu

Medversko srečanje predstavnikov katoliške cerkve v Sloveniji, Srbske pravoslavne cerkve, Ruske pravoslavne cerkve, Evangeličanske cerkve Augburške veroizpovedi v Sloveniji, grkokatoliške cerkve v Sloveniji in islamske ter judovske skupnosti v Sloveniji je potekalo na Bledu, v soboto, 25. julija 2015 ob robu spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem na pobudo Društva Slovenija Rusija.

Do realizacije srečanja je prišlo na podlagi skupnega razumevanja vseh udeležencev, da mora spominjanje na minule vojne in v vojnah izgubljena človeška življenja nujno vsebovati tudi sporočilo miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi, ki naj pripomore k reševanju aktualnih svetovnih izzivov.

Prva svetovna vojna, ki so ji rekli tudi »vojna vseh vojn« žal ni pomenila konca velikih mednarodnih konfliktov in oboroženih spopadov. Narodnostna, jezikovna in verska raznolikost vojaških enot, ki so se borile na širšem območju soške fronte nas opominja, da vojne odnašajo dragocena človeška življenja in pri tem ne ločijo med vojaki in civilisti, poraženci ali zmagovalci. Vse vojne so v svojem okrutnem in nečloveškem bistvu slepe za razlike med ljudmi, zato je toliko večja naša skupna odgovornost za mir.

Udeleženci srečanja izhajamo iz prepričanja, da je konflikte mogoče reševati brez nasilja, za kar je nujna krepitev kulture miru, dialoga in srečevanj med verstvi in narodi na vseh ravneh. Današnje srečanje vrednotimo kot dragocen trenutek optimizma, v katerem izražamo našo privrženost sožitju, medsebojnemu spoznavanju in sprejemanju. Svojo udeležbo na srečanju vidimo kot pomemben prispevek k učinkovitemu povezovanju med verstvi in narodi na temelju medsebojnega spoštovanja in razumevanja v korist miru.

Vojne nas učijo, da tuja nesreča ne obstaja, saj prejkoslej postane tudi naša nesreča. V sodobnem svetu smo vedno bolj odvisni drug od drugega in od naših ravnanj. Prepričani smo, da nasprotij in napetosti ni mogoče blažiti z molkom in da je pogovor eno najbolj učinkovitih orodij za preprečevanje konfliktov, ki lahko prerastejo v vojne. Duhovnost, ki jo v vsakokraten dialog v korist miru vnašamo verniki, je nepogrešliva sestavina tozadevnih skupnih prizadevanj človeštva. Zato smo posebej hvaležni za današnje srečanje, ki nam je ponudilo priložnost, da simboliko minulih vojn prevedemo v vsem razumljiv jezik miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi.

metropolit Zagrebško-ljubljanski Porfirije Perić

Msgr. dr. Stanislav Lipovšek, Celjski škof

Savva, škof Voskresenki

Mag. Geza Filo, Škof Evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi

oče Mihajlo Hardi, Župnik metliške grkokatoliške cerkve

  1. Nevzet Porić, Generalni tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji
  2. Boris Čerin Levi, Predsednik Judovske skupnosti Slovenije

Društvo Slovenija Rusija