Kako zadržati ramazanski duh tudi po bajramu?

Mesec posta je končan. Počasi smo se že vrnili v staro vsakodnevno rutino. Živimo življenje, kakršnega živimo ostalih enajst mesecev. A ramazan je priložnost, da napredujemo in se naučimo živeti prerojeno. Vsi si želimo zadržati ramazanski duh skozi celo leto, a potrebno je priznati, da to zna biti zelo težko in za številne velik izziv. Čeprav ni enostavno čutiti žeje in lakote, smo premagali tudi še tako težko oviro. Takvaluk (zavest o Bogu) je ključ, da ramazanski duh zadržimo v sebi. To lahko storimo tako, da sami pri sebi razmislimo, kaj vse smo se naučili med ramazanom, kako se je naš občutek takvaluka povečal in kako lahko z malo volje vse tisto, kar smo doživeli in občutili med ramazanom, prenesemo na ostale mesece.

prikazna

Med postom se odrekamo hrani, pijači, intimnim odnosom, grdim dejanjem ipd. in s tem lahko nadaljujemo. Odrekajmo se vsega tistega, kar je prepovedano (haram), in delajmo dobro, bodimo solidarni z drugimi in sami s seboj, s svojim duhom. Včasih smo močnejši, kot si lahko predstavljamo!

Med ramazanom se ne ukvarjamo z drugimi, ne sodimo o drugih, ukvarjamo se sami s seboj. Zakaj to počnemo po ramazanu?

Medtem ko se postimo, smo fizično izčrpani, vendar je naša duša bolj živa kot sicer. Dova (priprošnja), molitev, zikr (omenjanje Allaha) in vse ostalo postane lahko. To je znak, da nas ramazan duhovno hrani in se osredotoča na hranjenje duše. Kot telo postane izčrpano, ko ne dobi zadostne količine hrane in vode, tako tudi duša postaja prazna brez svoje hrane. Ramazan je trening in uvod v preostanek leta. Ramazan pomlajuje naše duše in pušča za seboj globoke lekcije, ki jih ne smemo zanemariti. V kolikor se osredotočimo na njih in jih poskusimo vsaj delno zadržati, lahko uspemo v tem, da živimo ramazan celo leto.