Sporočilo za javnost ob kurban bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da bo kurban bajram v soboto, 4. oktobra 2014. Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v dvorani Slovan na Kodeljevem, z začetkom ob 7.44 uri. Jutranja molitev, sabah namaz, se bo začela ob 6.30 uri.

Osrednjo bajramsko molitev bo vodil mufti dr. Nedžad Grabus, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Nagovor bo predvidoma ob 7.50 uri.

Bajramska slovesnost bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Ob kurbanskem ali hadžijskem bajramu se je veliko število vernikov odpravilo v Meko, kjer opravljajo peto praktično islamsko dolžnost hadž oziroma romanje v Meko. Letos se je iz Slovenije na hadž odpravilo 23 vernikov.

V petek, 3. oktobra, se bodo vsi hadžiji (romarji) zbrali na planoti Arefat, ki je najpomembnejši dogodek v celotnem obredu hadža.

Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je povedal: »Kdor opravi hadž pravilno, ne naredi pri tem nobene napake, postaja čist od greha (grehov do Boga), kot je bil čist tistega dne, ko se je rodil.« Zato je obveznost vsakega posameznika in posameznice, ki so se prostovoljno in svobodno odločili opraviti hadž, da se zavedajo, da to dejanje pomeni zapuščanje grdih besed in prepovedanih dejanj. Hadž ima tudi svoje zunanje in notranje dimenzije, ki posamezniku pomagajo, da duhovno napreduje in dozori ter razume in dojame, da je vse, kar je na Zemlji, prehodno, razen Vzvišenega Boga. Hadž nas vedno spominja na znameniti govor Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in u podari mir, na Arefatu. Ob tej priložnosti je na Arefatu nagovoril okrog sto tisoč romarjev. V svojem govoru je poudaril pomembnost ohranjanja človeškega življenja in dostojanstva. Poudaril je ohranjanje bratskih odnosov med verniki in ljudmi na splošno. Kaba v Meki je duhovni vir muslimanov, obisk Kabe pa obnavlja in pomlajuje duh vernika.

Hadžiji čas na Arefatu namenijo ibadetu (bogoslužju) in molitvam, ki jih med drugim namenijo tudi za dobro vseh ljudi. In ravno tu se kaže močna duhovna in univerzalna dimenzija hadža, ki izžareva skrb za sočloveka ne glede na versko pripadnost.

Hadž je simbol enotnosti in globokega verovanja, vendar tudi dokaz raznolikosti ljudi. Hadž nas uči, da je na Zemlji vse minljivo in so etične in moralne vrline zelo pomembne za skladen odnos med ljudmi.

Vsem vernikom in članom Islamske skupnosti v Sloveniji želimo vse dobro ob prihajajočem bajramu. Želimo jim, da bajram preživijo v krogu svoje družine in v duhovni rasti.

Bajram šerif mubarek olsun!

 Islamska skupnost v RS