zavod_varna_pot13

SPOMENIK ŽRTVAM PROMETNIH NESREČ NAJ PONUJA POVEZOVANJE IN DIALOG

Ljubljana, 13. novembra (STA) – Slovesnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga zaznamujemo v nedeljo, so se začele z odkritjem spomenika na ljubljanskih novih Žalah. Če prometne nesreče delijo tiste, ki jim je življenje odvzeto, in tiste, ki ga vzamejo, pa spomenik ponuja povezovanje in dialog, je poudaril predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba.

 

Na ljubljanski novih Žalah so danes slovesno odkrili spomenik vsem žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji. “Včasih se moraš tu ustaviti, da dojameš, kako je kdo, s hrbtom obrnjen proti tebi, sredi življenja odšel po cesti, ki ga je izvrgla v svoj vase izrečeni Zbogom,” je zapisano na spomeniku. Verzi Nika Grafenauerja so vklesani v kamnit spomenik, v katerem je po besedah arhitekta Marka Marijana Mušiča “izoblikovana prispodoba valovanja naših življenj, ki ga nesrečni trenutek ustavi ali tragično spremeni”.

zavod_varna_pot13

Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba je v svojem nagovoru opozoril, da je v življenju veliko stvari, ki nas delijo. “Tudi posledice prometnih nesreč delijo. Delijo na tiste, ki jim je odvzeto življenje ali zdravje, ter na tiste, ki so odvzeli. Trpljenje je na obeh straneh,” je dejal. Spomenik ponuja povezovanje in ne delitev, ponuja dialog, je poudaril Štaba.

Kot je dodal Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je častna pokroviteljica dejavnosti zavoda, sporočilo današnje slovesnosti ni le visoko etično, ampak tudi vzgojno. Po njegovih besedah se glasi kot glas sočutja, a tudi kot povabilo k slovesni zavezi: “Varovati moramo nedotakljivost življenja. Ta obsega tudi pravico do varne poti.”

zavod_varna_pot11

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je cilj, da v Sloveniji ne bi imeli žrtev prometnih nesreč, morda postavljen preveč v prihodnost. Vendar pa brez tega tudi ni mogoče govoriti o cilju, da bi vsi udeleženci v prometu mirno in varno živeli drug z drugim.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki verskih skupnosti – mufti dr. Nedžad Grabus, upokojeni koprski škof Metod Pirih in evangeličanski škof Geza Erniša.

V svojem nagovoru je mufti dr. Nedžad Grabus povedal:

“Spoštovani gospod predsednik Borut Pahor, dame in gospodje!

Ob današnjem odkritju spomenika žrtvam prometnih nesreč se želim v svojem imenu in v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji zahvaliti pobudnikom za to plemenito gesto.

Vsakodnevno smo udeleženci v prometu na takšen ali drugačen način. Nikoli ne vemo, kako se bo zaključilo naše potovanje.

Zato je ozaveščanje o varnosti v prometu dolžnost slehernega posameznika. Zavod Varna pot nas že leta ozavešča, da moramo biti odgovorni, strpni in pazljivi v prometu. Zato si odgovorni v Zavodu zaslužijo naše spoštovanje in spodbudo, da svoje delo  nadaljujejo tudi v prihodnje, saj je človeško življenje sveto in pravica vsakega posameznika ne glede na versko, nacionalno ali rasno pripadnost.

zavod_varna_pot14

Ta spomenik na Žalah, ne sme simbolizirati samo smrti, temveč mora biti opomin vsem nam, ki smo lahko kadarkoli povzročitelji ali žrtve prometnih nesreč. Naj bo ta spomenik simbol našega prepričanja in nova luč upanja, da moramo vsi skupaj kot družba veliko več narediti pri vzgoji svojih otrok, ki jo bodo prevzeli od nas, saj je pravilna vzgoja otrok zagotovilo, da bomo tako mi kot tudi oni imeli boljši jutri. Vodilo naj nam bo ideja iz Kur’ana: »Kdor ohrani eno življenje, je tako, kakor da je ohranil življenja vseh ljudi.« (Kur’an, V-32)

Ob ponovni zahvali Zavodu Varna pot za doseženi uspeh pri ozaveščanju ljudi o varnosti v prometu vas lepo pozdravljam.”

S prapori so sodelovali predstavniki Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov, z glasbo pa so slovesnost sooblikovali policijski kvartet trobil.

Poleg omenjenih so se slovesnosti med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, generalni direktor policije Stanislav Veniger, vodja prometne policije Ivan Kapun, pesnik Ciril Zlobec in Jeannot Mersch, predsednik Evropskega združenja za pomoč žrtvam prometnih nesreč. V družbi svojcev prometnih nesreč so nazadnje k spomeniku položili cvetje.