picture5

V LJUBLJANI PREMALO PROSTORA ZA ZAINTERESIRANE ČLANE ISLAMSKE SKUPNOSTI OB PREDSTAVITVI IDEJNE ZASNOVE LJUBLJANSKE DŽAMIJE

V petek, 16. decembra 2011, je bila v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani organizirana predstavitev idejne zasnove Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Projekt sta predstavila mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić. Ob tej priložnosti so se zbrali številni člani Islamske skupnosti, predvsem iz Ljubljane.

Mufti dr. Nedžad Grabus je uvodoma dejal, da smo se odločili predstaviti projekt članom Islamske skupnosti oz. tistim, ki bodo uporabniki bodoče džamije v Ljubljani. Islamska skupnost je po OPPN bila dolžna razpisati arhitekturni natečaj za džamijo. Za Islamsko skupnost bi bilo lažje, če bi lahko angažirali nekoliko arhitektov in jim naložili, da nam pripravijo projekt v skladu z našimi željami. No, vi veste da se vprašanje islama na Zahodu popolnoma drugače obravnava kot je to v nekaterih državah kjer so muslimani v večini. Mi smo sedaj naredili en korak bližje k džamiji. Ne moremo povedati, da je zadeva zaključena. Takrat, ko bomo postavili temeljni kamen je realno govoriti o džamiji v Ljubljani. Do takrat nas čaka še veliko dela. Ne smemo se preveliko veseliti, to je pomemben korak h končnemu cilju vendar mi še vedno nismo blizu končni izgradnji džamije v Ljubljani. Glede izbranega projekta ljubljanske džamije je povedal, da so v komisiji sodelovali strokovnjaki, ki razumejo arhitekturo. Izrazil je svojo zaskrbljenost glede trendov, ki se pojavljajo v moderni arhitekturi sakralnih objektov. Mogoče je to tudi vpliv razprav o minaretih in gradnji džamij na Zahodu, meni mufti dr. Nedžad Grabus. Povedal je tudi, da je Zagrebška džamija najbližja džamija muslimanom v Sloveniji ter, da je večina pričakovala kopijo te džamije. Tisto kar je za nas pomembno je to, da ima naš projekt zelo dobro postavljen harem (dvorišče) in je zelo funacionalen kompleks. Vse predvidene vsebine so funkcionalne. Tisto kar nam gre na roko je to, da se lahko gradi po delih. Priporočilo komisije je bilo, da morajo arhitekti predvideti alem na minaretu. Mi smo se odločili za ta projekt in smo dojeli, da je bil to najboljši projekt. Stroka je povedala, da je to najboljši projekt. Celo dekan Fakultete za arhitekturo iz Sarajeva prof. dr. Ahmet Hadrović je takšnega mnenja in predstavnik iz Katra dr. Ahmed Al-Meraikhi, ki je strokovnjak za arhitekturo. Želimo si, da ta projekt razumete vi in slovenska javnost. Če sodimo po odzivu javnosi lahko sklepamo, da je okolje sprejelo džamijo. Ob koncu je dejal, da je izbrana rešitev najbolj funkcionalno postavljen projekt in se je pripravljen ukvarjati s tem projektom do njegove končne realizacije. Spomnil je tudi na, še vedno, ne izplačano zemljišče na katerem se bo džamija gradila. To moramo sami odplačati je povedal.

Tajnik Nevzet Porić je predstavil projekt s pomočjo video prezentacije. Sledila je zanimiva razprava. Bilo je nekoliko vprašanj in veliko pohval za izbrani projekt kar pomeni, da je tudi muslimanska javnost sprejela izbrano rešitev.

Od 5. januarja do 31. januarja 2012, bo v Mestni hiši (Mestni trg 1) organizirana razstava vseh 44 projektov Islamkega verskega in kulturnega centra v Ljubljani.