fotografija

PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE SPREJEL MUFTIJA GRABUSA

V četrtek, 15. decembra 2011, je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sprejel muftija dr. Nedžada Grabusa. Ob tej priložnosti se je mufti dr. Nedžad Grabus zahvalil Predsedniku za vso dosedanjo podporo pri realizaciji projekta izgradnje džamije v Ljubljani. Seznanil je Predsednika z detajli povezanimi z nedavno končanim natečajem za idejno in projektno rešitev ljubljanske džamije kot tudi z samim projektom, ki je izbran.

 

 

Strinjala sta se, da je predlog ljubljanske džamije potem, ko je predstavljen v javnosti, zelo dobro sprejet. Ni bilo nobenih razprav povezanih z odločitvijo komisije. Arhitekturna rešitev se je prilagodila prostoru glavnega mesta Slovenije.

V nadaljevanju je razgovor tekel o izobraževalnih programih, ki jih organizira predsednik Türk. V vsem tem želi, da kot intelektualec, sodeluje tudi mufti dr. Nedžad Grabus. Predsednik Türk je izpostavil izjavo muftija Grabusa, katero je izrekel na novinarski konferenci, ki je bila organizirana ob predstavitvi izbranega projekta džamije, v kateri Mufti govori o centru evropskega islama. Islamski verski in kulturni center v Ljubljani bi moral vztrajati na tem, da ustvarja prostor v katerem se bo govorilo o islamu v Evropi in podobno, meni Predsednik Türk.

Dogovorjeno je, da sodelovanje med Predsednikom Türk in Muftijem Grabusom začne začetkom naslednjega leta. Takrat bodo začeli teči tudi pogovori o organizaciji velikega srečanja predstavnikov različnih religij iz Evrope. Preliminarno srečanje bo v Ljubljani, glavno pa najverjetneje v Sarajevu.

Nevzet Porić