img_7204

V KONZORCIJU PREDSTAVLJENA MUFTIJEVA KNJIGA »SOŽITJE JE NAŠA POT«

V četrtek, 12. maja 2011, je v knjigarni Konzorcij predstavljena knjiga »Sožitje je naša pot – intervjuji in govori muftija dr. Nedžada Grabusa 2006-2010«. Predstavitev sta pripravila Liberalna akademija in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes.

 

Predsednik Liberalne akademije dr. Darko Štrajn je v uvodnem delu izpostavil pomembnost knjige »Sožitje je naša pot« in začel pogovor z muftijem dr. Nedžadom Grabusom o položaju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. V nadaljevanju je bilo govora o vprašanju izgradnje džamije v Ljubljani, položaju islama in muslimanov v Evropi in podobno o čem je mufti dr. Nedžad Grabus kot dober poznavalec teh vprašanj ponudil široko in zanimivo razlago s konkretnimi praktičnimi primeri in pregledom literature, ki se ukvarja s tovrstnimi vprašanji.

 

Knjiga »Sožitje je naša pot« se ukvarja s takšnimi vprašanji. Uvod, ki ga je pripravil avtor knjige se ukvarja predvsem z vprašanjem položaja muslimanov v Sloveniji oziroma vprašanjem izgradnje džamije v Ljubljani. Avtor je na znanstveni ravni predstavil to problematiko in to je prvič, da je neka uradna oseba iz Islamske skupnosti spregovorila o džamiji v Sloveniji na takšen način. Vsekakor je to dober prispevek k razumevanju tega vprašanja in pogleda muslimanov in Islamske skupnosti pri reševanju tega problema. Uporabljen je bil arhiv Islamske skupnosti, ki beleži zanimive in koristne podatke. Za pisanje uvoda je avtor porabil ogromno časa pri pregledovanju dokumentacije, ki se je v arhivu zbirala okrog štirideset let.

 

V drugem delu knjige so zajeti intervjuji in govori, ki jih je avtor dal različnim slovenskim in tujim medijem. Prof. dr. Enes Karić je v svoji recenziji knjige zapisal: „Zagotovo vsi njegovi intervjuji in predvsem tisti, ki so bili dani slovenskim časopisom, vsebujejo širok, evropski zamah. Dr. Grabus obravnava procese znotraj različnih srečanj islama in sedanjo evropsko sceno. Njegov diskurz je znan po „prehodu meje”, vendar ta prehod ni moteč, ne vznemirja ali na kakršen koli način destabilizira. Zelo so koristni njegovi komentarji o islamofobiji, muslimanski integraciji v evropske družbe, o muslimanskem tolmačenju Evrope, o evropskem tolmačenju muslimanov in islama itd.”

 

Knjiga „Sožitje je naša pot” je od 12. maja 2011, dostopna tudi v večjih slovenskih knjigarnah kot so Mladinska knjiga, Državna založba in podobno. Knjiga je dostopna tudi v prostorih Islamske skupnosti. Prisrčno jo priporočamo za branje.

 

Nevzet Porić