img_8782

PREDSTAVITEV PRVE BOSANSKE KUHARICE V SLOVENSKEM JEZIKU

Žensko združenje Zemzem je v torek, 19. aprila 2011, organiziralo svečan in pomemben dogodek za Združenje in celotno Skupnost. V Mestnem muzeju Ljubljana je potekala predstavitev prve bosanske kuharice v slovenskem jeziku pod nazivom ”Kuharica slovenskih Bosank”, ki jo je izdalo naše Žensko združenje Zemzem.

V čast nam je bilo, da so bili na predstavitvi pomembni in ugledni gostje iz javnega in kulturnega življenja. Na naše povabilo so se odzvali; prof. dr. Janez Bogataj, g. Jožef Oseli, jordanski konzul g. Samir Amarin, ga. Milojka Mansoor in predstavniki Islamske skupnosti v RS na čelu z ljubljanskim muftijem dr. Nedžadom Grabusom. Na predstavitvi so bile prisotne še številne članice ŽZ Zemzem in ostali povabljeni gostje, ki so s svojim prihodom pozdravili izid kuharice.

Na samem začetku programa je povezovalka programa Ela Porić, predstavila ŽZ Zemzem in povedala kako je prišlo do ideje, da Združenje izda kuharico. Sledila je predstavitev. Prvi, ki je povedal spodbudne besede o kuharici je bil prof. dr. Janez Bogataj, vrhunski etnolog, ki je napisal tudi recenzijo. Poudaril je, da je to zelo pomemben dogodek za celotno družbo, pohvalil sodobno vendar tradicionalno oblikovanje, njeno uporabnost in praktičnost. Prof. dr. Janez Bogataj je z veseljem prispeval svoj čas in znanje in kuharico dodatno vsebinsko obogatil za kar smo mu neizmerno hvaležne.

Druga oseba, ki je natančno pregledala vse recepte in postopke priprave je svetovno znan kuhar g. Jožef Oseli. Jožef Oseli slovi kot eden od redkih Slovencev, ki je član znane francoske akademije, ki združuje najboljše kuharje sveta. Poleg tega pa ga vsi poznamo kot kuharja bivšega predsednika Republike Jugoslavije, predsednika Tita. Ravno ta izkušnja, da postane Titov kuhar ga je privedla do tega, da bolj podrobno spozna bosansko kuhinjo, ki je bila sestavni del Titovega jedilnika ob različnih svečanih priložnostih. Njegov prispevek kuharici je neprecenljiv saj je prispeval svoje bogate izkušnje in čas pri nastajanju prve bosanske kuharice v slovenskem jeziku.

Barbara Hočevar Balon je bila tudi med predstavljalci kuharice. Glede na to, da je članica ŽZ Zemzem in član uredniške ekipe je na svoj način predstavila kako je kuharica dejansko nastajala. Zelo slikovito je predstavila tok dogajanj, ki nas je vse nasmejala in pri tem sprostila uraden del predstavitve.

Na koncu je za govorniški pult stopil ljubljanski mufti dr. Nedžad Grabus, oseba, ki jo naše Združenje še posebej ceni in spoštuje. V svojem kratkem nagovoru je pozdravil in čestital članicam ŽZ Zemzem za dobro opravljeno nalogo in poudaril kako pomembna je prisotnost kuharice v naši družbi. Omenil je tudi, da je dobro, da je naslov kuharice ostal nespremenjen saj se vsi mi še zmeraj otepamo naziva ”Bosanec”, ker naj bi imel negativni prizvok. Mi smo Bosanci, predstavljamo in smo del bosanske kulture in tradicije in na to moramo biti ponosni. Opozoril je tudi na pomembnost halal hrane oz., da je tisto kar jemo kupljeno z denarjem, ki smo ga pošteno zaslužili. Tisto kar jemo mora biti halal je zaključil mufti.

Na koncu, pred zakusko, je sledila podelitev zahval vsem tistim, ki so na kakršen koli način prispevali k izidu Kuharice slovenskih Bosank.

Posebna zahvala pripada članicam ŽZ Zemzem, ki so požrtvovalno zapisale vse recepte in pripravile jedi iz njih. Zahvaljujemo se tudi muftiju dr. Nedžadu Grabusu, ki nam ni nudil samo moralne podpore temveč je prispeval celotna sredstva za tisk knjige.

Kuharica slovenskih Bosank je pomemben korak naprej pri delovanju ŽZ Zemzem. V svoji prvi kuharici smo se potrudile čim bolj enostavno predstaviti in ohraniti najbolj znane recepte iz bosanske kuhinje.

Kuharica vsebuje okoli 63 receptov, večino spremljajo fotografije. V uvodnem delu kuharice govorimo o bošnjaški kulturi prehranjevanja, značilnosti bosanske kuhinje, objektih in opremi, ki so se uporabljali v bosanski kuhinji ipd.

Recenziji prof. dr. Janeza Bogataja in g. Jožefa Oselija, kuharskega guruja, sta dodatno obogatili uvodni del knjige.

Avtor fotografije je g. Arsen Ferizović, kuharico so uredile; Sadika Grabus, Esma Ferizović, Barbara Hočevar Balon in Ela Porić.

Kuharico je lektorirala ga. Milojka Mansoor, za oblikovanje kuharice je poskrbelo podjetje Armada, d.o.o za hiter in odličen tisk pa podjetje R-tisk, g. Boštjan Rihar. Vsem se prav lepo zahvaljujemo za korekten in profesionalen odnos.

Žensko združenje Zemzem s ponosom svojo prvo kuharico namenja za izgradnjo Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Tako je Kuharica slovenskih Bosank prva knjiga, ki je namenjena džamiji v Ljubljani.

Kuharico bo v kratkem možno dobiti tudi v založbah in knjižnicah.

 

 

img_8663