img_8169

5. FESTIVAL BOSANSKE HRANE IN FESTIVAL TRADICIONALNE BOSANSKE ČIPKE V LJUBLJANI

Žensko združenje Zemzem je v soboto, 16. aprila 2011, organiziralo že tradicionalni festival bosanske hrane. Letos je bilo to že petič zapored z zanimivo predstavitvijo tradicionalne bosanske čipke, ki so jo predstavile predstavnice društva »Gračaničko keranje« iz Gračanice (BiH).

Na štirinajstih stojnicah, ki so bile razporejene vzdolž Stritarjeve ulice v središču Ljubljane, je bila ponujena bogata ponudba hrane in ročnih izdelkov. Polovico stojnic so zavzele tradicionalne bosanske slane in sladke jedi, ki so jih pripravile članice Ženskega združenja Zemzem. Na eni od stojnic so članice pripravljale tradicionalno bosansko slaščico halvo, ki je s svojim specifičnim sladkim vonjem privabila mimoidoče k svoji stojnici. Poleg tega so članice mimoidočim delile bosansko kahvo in prodajale tradicionalni rahat lokum, ki se postreže ob bosanski kahvi.

Razstava bosanske tradicionalne čipke je bila dodatna kulturna drobtinica, ki je obogatila samo prireditev. Predstavnice Gračaničkog keranja so poleg svoje stojnice mimoidočim prikazale kako nastaja čipka. Večina njih je bilo presenečenih kako potrpežljivo ustvarjajo bogato umetnost. Gračanička bosanska čipka je zaščitena pri Unescu kot nematerialna dediščina in to ji daje še posebno vrednost.

Glede na to, da Žensko združenje Zemzem s svojimi projekti spodbuja medkulturni dialog in sodelovanje so letos na festivalu, poleg bosanske čipke, predstavile tudi idrijsko čipko, ki je pomemben del slovenske kulture. Tako je na eni strani Stritarjeve ulice nastajala bosanska čipka z navadno iglo in na drugi s klekljanjem idrijska čipka.

Posebnost letošnjega festivala je bila prva bosanska kuharica v slovenskem jeziku z naslovom »Kuharica slovenskih Bosank«, ki jo je izdalo Žensko združenje Zemzem. Kuharica vsebuje bogato ponudbo najbolj znanih tradicionalnih bosanskih receptov slanih in sladkih jedi, zanimivosti v zvezi z jedmi, uvodni del v katerem je opisana bošnjaška kultura prehranjevanja ipd. Kuharica je vzbudila veliko zanimanje med prisotnimi na festivalu.

Ples v bosanskih narodnih nošah sta predstavili dve kulturno umetniški društvi, Sevdah iz Ljubljane in Sanski biseri iz Sanskega Mosta (BiH). Folklor je popestril dogajanje v središču Ljubljane in privabil mnoge na festival.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so s svojim prihodom prispevali k uspešnosti letošnjega festivala. Hvala vsem sodelujočim društvom, ki so s svojim prispevkom obogatili vsebinski del festivala.

Posebna zahvala pripada članicam Ženskega združenja Zemzem brez katerih vsi dosedanji festivali, vključno z letošnjim, ne bi bili tako uspešni in prepoznavni. Če omenimo samo en podatek, da so letos napolnile približno 1.300 plastičnih embalaž z različnimi bosanskimi specialitetami dokazuje njihovo pridnost in predanost pri ustvarjanju prepoznavnosti Ženskega združenja Zemzem.

Z letošnjim uspešno zaključenim festivalom je Žensko združenje Zemzem izpolnilo vse pogoje, da postane zlati vakif – donator za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Vsi prispevki z dosedanjih festivalov so bili namenjeni za džamijo v Ljubljani. Na to smo še posebej ponosne. Sedaj pridno, vztrajno in odločno nadaljujemo pot in sledimo cilju, da postanemo diamanti vakifi – donatorji.

Ela Porić