svecano-odprti-prenovljeni-prostori-1

SVEČANO ODPRTI PRENOVLJENI PROSTORI ISLAMSKE SKUPNOSTI V KRŠKEM

Krško, 7. avgust 2010, (MINAS) – V soboto, 7. avgusta 2010, so bili svečano odprti in predani svojemu namenu prenovljeni prostori Islamske skupnosti v Krškem. Džemat Krško je sestavni del Odbora Islamske skupnosti v Celju.

Vse skupaj se je začelo v Mali dvorani Kulturnega doma, kjer se je odvil zanimiv kulturni program.

Prepletali so se petje ilahij (pobožnih pesmi) in govori povabljenih gostov. Svečanosti so prisostvovali mufti dr. Nedžad Grabus, direktor Urada za verske skupnosti v Sloveniji Aleš Gulič, krška podžupanja Ana Nuša Somrak, videmski župnik Mitja Markovič kot predstavnik katoliške Cerkve, predsednik Medžlisa Islamske skupnosti v Zagrebu Mirsad Srebreniković, tajnik Mešihata IS na Hrvaškem Ahmed Ikanović, imami iz Slovenije, predsedniki odborov in drugi. Na začetku je vse prisotne pozdravil Almir Kurspahić, član Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki je med drugim povedal: »Danes je za muslimane v Posavju praznik. Prvič v zgodovini imajo namreč muslimani iz tega področja svoje uradno mesto za zbiranje in opravljanje vseh aktivnosti. Z obnovo objekta na Cesti krških žrtev 66 smo namreč dobili moderen prostor, ki nam bo omogočil trajnostni razvoj in mesto svobodnega izražanja svoje vere. Muslimani želimo polno doprinesti okolju v katerem živimo in postati dodana vrednost slovenske razvijajoče se družbe.«

Zbrane je nagovoril tudi imam iz Celja Nazif Topuz, ki je spregovoril nekaj besed o vlogi džamije v življenjih vernikov kot tudi pomembnosti objekta, ki je bil kupljen in obnovljen v Krškem.

Prisotne je nagovoril tudi direktor Urada za verske skupnosti g. Aleš Gulič, ki je med drugim povedal: »Želim si da bi bila v Sloveniji prisotna misel o sožitju, sočutju in veselju. Rezultat veselja nas bo dvignil nad toleranco, ker je toleranca napor. Srečen bom, ko v tej državi Urad za verske skupnosti ne bo več potreben, ampak bodo verske skupnosti lahko živele same zase. Upam, da bo objekt, ki ste ga zgradili mesto kjer boste doživljali mir, blagost in vse dobro, ter, da boste vse to nosili s seboj, ko boste odhajali skozi vrata te molilnice”, je z čestitko sklenil g. Gulič.

Prisotne je pozdravila tudi podžupanja Občine Krško Ana Nuša Somrak, ki je povedala, da skupnost sestavlja vsak posameznik. Omenila je tudi, da ji je pred časom prijatelj musliman iz Krškega povedal, da ne more biti srečen med nesrečnimi. Izpostavila je dobro sodelovanje med Občino Krško in Islamsko skupnostjo. V svojem imenu in imenu Občine Krško je čestitala muslimanom v Krškem in zaželela veliko lepega v objektu, ki je dal pečat staremu mestnemu jedru.

Mufti dr. Nedžad Grabus je v svojem nagovoru najprej poudaril, da so muslimani, ki živijo v Sloveniji po poreklu s področja bivše države. »Žal v Sloveniji še vedno nimamo prave literature o islamu. Obstaja t.i. orientalistična literatura. Trenutno je v pripravi ilmihal (učbenik za verouk), ki bo izšel v slovenščini. Skozi literaturo si želimo postati del te družbe. Mi nimamo misijonarskih namenov. Mi se ukvarjamo predvsem z našimi ljudmi, ki potrebujejo našo pomoč.« V nadaljevanju je mufti Grabus izrazil nezadovoljstvo, ker muslimani, ki živijo v Sloveniji, čeprav jih je čez petdeset tisoč, nimajo možnosti za opravljanje svojih programov. »Že 40 let se borimo za džamijo. Zemljišče zanjo ni bilo še nikjer na svetu tako drago, kot prav v Ljubljani,« je povedal mufti Grabus, ki upa, da jim bo kmalu uspelo zbrati še potrebnih 2 milijona evrov za začetek gradnje. Ne glede na nekatere težave, s katerimi se soočajo, pa se bodo muslimani, kot pravi mufti Grabus, še naprej trudili in promovirali sožitje ter sobivanje, kar je po njegovih besedah tudi osnovno poslanstvo islama. Čestital je predstavnikom džemata Krško za pridobitev novih prostorov in izrazil veliko zadovoljstvo, da ima sedaj tudi Islamska skupnost v Posavju prostor, kjer se bodo lahko ljudje srečevali in opravljali skupno dobro. Vesel je, ker ni bilo pripomb s strani lokalnih oblasti kot tudi s strani sosedov. Mufti Grabus je ob koncu programa podelil zahvale nekaterim najzaslužnejšim donatorjem Islamske skupnosti v Posavju in sicer:  Krasniqi Agim, Saramati Adem, Morina Haxhi, Čatipi Nedžadi, Dizdarević Hasan, Muhić Emir, Eljmazi Zekri, Čosić Mirzet, Čatić Ramiz, Karimani Gzim, Almir Kuspahić in Občina Krško.

Zatem so se vsi zbrani preselili na Cesto Krških žrtev 66, kjer je sledila še uradna otvoritev objekta ogled novih prostorov, predvsem mesdžida, ki bo služil skupni molitvi in pouku verouka za otroke.

Sedmi avgust je za Islamsko skupnost v Posavju, ki šteje približno 350 družin oziroma okoli 1.300 vernikov, zagotovo nekaj posebnega, saj bodo lahko molitvene obrede od sedaj naprej opravljali v zelo lepo urejenih prostorih, ki bodo prav gotovo služili svojemu namenu.

svecano-odprti-prenovljeni-prostori-1

svecano-odprti-prenovljeni-prostori-2

svecano-odprti-prenovljeni-prostori-3

svecano-odprti-prenovljeni-prostori-4