izlet7.jpg

BAJRAMSKI IZLET V BIH MEDŽLISA MARIBOR

Izvršni Odbor Medžlisa Maribor in žensko združenje »Kewser«, je izvedlo projekt pod imenom »Bajramski izlet v BiH«. Cilj in namen izleta je bil da doživimo bajramsko vzdušje, obiščemo nekatere verske in kulturne objekte v Mostarju in Sarajevu, v času od 25. do 27. septembra 2009.

 

 

 

Medžlis Maribor je v letošnjem letu zelo uspešno izpeljal projekt »Dnevi islamske kulture v Sloveniji« v sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Mariboru,  Pokrajinskim muzejem Maribor in Popotniškim društvom »Vagant«. V tem projektu so  člani Medžisa Maribor in ženskega združenja »Kewser«, z velikim zalaganjem in trudom dokazali ter potrdili kvalitete mariborskega medžlisa, vse v cilju približevanja islama prebivalcem Slovenije. Ramazanske aktivnosti z velikim odzivom članov in članic na teravih namazih so bile spremljane z obiskom treh hafizov, džematskim in mladinskim iftarom z velikim številom gostov iz drugih džematov po Sloveniji in iz tujine ( Avstrija, Hrvaška). Posebno čast nam je izkazal mufti dr. Nedžad Grabus s svojo udeležbo na iftaru in centralni slovesnosti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ob Lejletu-l-kadru.

Zaradi zelo dobrega sodelovanja s popotniškim društvom »Vagant«, smo iste povabili da nam se pridružijo na izletu, in podelijo z nami vse lepote Bosne in Hercegovine.

V sobotnih dopoldanskih urah smo prispeli v Mostar kjer nas je zelo prisrčno dočakal predstavnik Islamske skupnosti v Mostarju, gospod Enis Špago. Po prijetni pogostitvi smo pod strokovnim vodstvom gospoda Enisa Špaga obiskali eno od najlepših mošej Hercegovine »Karađoz- begovo  džamijo«, ki je bila v vojni poškodovana, a leta 2004 obnovljena; kompleks Koski Mehmed pašine džamije (l.1618), poškodovana v vojni, obnovljena 2000. Zatem znameniti stari-kamniti most (l.1566), obnovljen 2004. Ogled starega dela mesta, ki je postalo pomembno v času Otomanskega imperija in je takrat prestavljalo središče hercegovske regije.

Potem  smo se odpravili naprej proti Blagaju, kjer je bil naš cilj izvir reke Bune, devet kilometrov dolge reke, ki se izliva v Neretvo. Pogled na »Vrelo Bune« je dih jemajoč, saj mrzla Buna izvira izpod dvesto metrov visoke pečine, ob izviru pa se nahaja Tekija. Po kosilu smo se napotili v hotel  »Radon Plaza«, v Sarajevu. Po namestitvi v hotelu smo pod vodstvom Imama Ibrahima Malanovića obiskali Baščaršijo in njene znamenitosti (Gazi Husrev-begova džamija, medresa, sahat-kula, in druge znamenitosti). Potem je bilo prosto in večerja po znanih burekdžinicah in čevapdžinicah na Baščaršiji.

V nedeljo zjutraj smo ob zajtrku na vrtečem stolpu hotela  »Radon Plaza«, z 75 metrov višine občudovali lepote Sarajeva.

Po zajtrku smo se odpravili na Ilidžo, kjer smo s kočijami in peš uživali v 4 km dolgi aleji, ki pelje do izvira reke Bosne.

Seveda, Bosne in Hercegovine ne bi mogli zapustiti, a da ne obiščemo Travnika.

Veliko stavb  katere so iz osmanlijskega obdobja, so zelo dobro ohranjene, kot mnoge džamije (mošeje ), orientalne hiše, sahat – kula, ulične česme (pipe), itn. Po kosilu smo se polni lepih vtisov in zadovoljni  vrnili nazaj v Maribor v večernih urah.

V avtobusih so aktivno vlogo vodičev in tolmačev prevzeli Ibrahim Malanović, v drugem avtobusu pa gospod  Miro Breg in Osmanaj  Senad, ki sta se dopolnjevala v opisu mest, zgodovine BIH in zgodovine islama. Tudi pripravljene projekcije na DVD-jih , »Dnevi islamske kulture v Sloveniji«, »500 džamij po svetu« in »Ramazan 1430«, so popestrile dogajanja v avtobusih.

Posebej  bi se zahvalili Islamski skupnosti v Mostarju, vodstvu  Medžlisa  Maribor predsedniku Hilmi Avdiću , Deleut  Mensudu,  ki je  veliko časa posvetil za dobro organizacijo  izleta, Thaqi  Muharemu ter  predsednici  Ženskega združenja  Kevser in predstavnici   popotnikov  Vagant,  ga. Cilki Vogrin za vsestransko pomoč, da je izlet popolnoma uspel.

Ob tej priložnosti uredništvo speletne strani dodaja kratko pismo dr. Dragana Potočnika, ki ga je napisal ob tej priložnosti:

“V teh časih, ko imajo ljudje vse manj časa za drug drugega, je še toliko bolj pomembno, da se znamo ustaviti in prisluhniti življenju. Sočloveku. Le, če smo svobodne osebnosti, lahko sprejmemo tudi ostale ljudi. V vsej njihovi enkratnosti. Drugačnosti. Že pred več kot desetimi leti se je stkalo prijateljstvo med Društvom popotnikov Vagant in Islamsko skupnostjo v Mariboru. Popotniki, obogateni z lastnimi izkušnjami na poteh po islamskem svetu smo že kmalu začutili, da nas lahko muslimani, ki živijo z nami, s svojo drugačnostjo in srčnostjo,  bogatijo.

Naše skupno sodelovanje je v letošnjem letu doživelo vrhunec v dogodkih,ki smo jih poimenovali Dnevi islamske kulture v Sloveniji. Skupaj s Centrom za medkulturno sodelovanje pri Filozofski fakulteti v Mariboru, Islamsko skupnostjo, Društvom popotnikov Vagant in Pokrajinskim muzejem smo pripravili prireditve na katerih se je predstavila ta enkratna kultura. Prireditve, ki jih bomo organizirali tudi v prihodnje so pokazale, da je sporočilo islamske kulture živo in da je tudi med prebivalci drugačne veroizpovedi za njeno lepoto izjemno zanimanje. Zgled odličnega sodelovanja je tudi skupni izlet v Bosno ob koncu letošnjega ramazanskega posta. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil muftiju dr. Nedžadu Grabusu in mariborskem imamu Ibrahimu Malanoviću za pomoč in potrpežljivost na naši poti odkrivanja skrivnosti islama”.

dr. Dragan Potočnik

Vodja Centra za medkulturno sodelovanje FF Maribor in predsednik Društva

popotnikov Vagant

izlet2.jpg

 

izlet3.jpg

 

izlet4.jpg

 

izlet5.jpg

 

izlet6.jpg

 

izlet7.jpg

 

izlet8.jpg

 

izlet9.jpg

 

izlet1.jpg