otvoritvena.jpg

USPEŠNO ZAKLJUČENI DNEVI ISLAMSKE KULTURE V MARIBORU

Ljubljana, 30. maj 2009, (MINAS) – Od srede, 20. maja do petka 29. maja 2009, so v Mariboru potekali dnevi islamske kulture v organizaciji Filozofske fakultete v Mariboru – Center za medkulturno sodelovanje z državami Azije, Afrike in Latinske Amerike, Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji – Odbor Maribor, Pokrajinskega muzeja v Mariboru in Društva popotnikov Vagant.

 

V tednu islamske kulture je bil organiziran progam različnih prireditev, ki so delno predstavile določene segmente islama in kulture islama. Vse skupaj se je začelo s predavanjem muftija dr. Nedžada Grabusa o »Islamu – izzivih in strahovih«, ki ga je predstavil v sredo, 20. maja 2009, v prepolni Viteški dvorani v Mariboru.

 

Dr. Dragan Potočnik je na povabilo iranske vlade in univerze v Esfahanu preživel štiri nepozabne mesece na največji univerzi v Esfahanu. Na tej tri sto let stari univerzi je predaval, raziskoval iransko novejšo zgodovino, se učil farsi. Uspel pa je tudi pokukati za tančico, s katero se Iran tako skrbno zakriva. Vse skupaj je bilo predstavljeno v četrtek, 21. maja 2009, na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

Istega dne je bila v večernih urah predstavljena Palestina z organizacijo Palestinskega večera v Viteški dvorani v Mariboru. Društvo Rozana – Društvo za kulturo, razumevanje in dialog je ob tradicionalni palestinski glasbi, plesu in degustaciji arabske hrane zelo atraktivno predstavilo Palestino.

 

V petek, 22. maja 2009, je bil z eksotično tradicionalno libanonsko glasbo, folkloro, plesom in sliko predstavljen Libanon.

 

V soboto, 23. maja 2009, pa je bila predstavljena Bosna in Hercegovina s sevdalinko, folkloro in poezijo. Žensko združenje Kevser, ki deluje znotraj Islamske skupnosti v Mariboru je s tradicionalnimi bosanskimi specialitetami predstavilo bosansko kulinariko.

 

V nedeljo, 24. in ponedeljek 25. maja 2009, so nastopili na Filozofski fakulteti in Narodnem domu v Mariboru Nakšibendijski derviši na čelu s šejhom dr. Ćazimom Hadžimejlićem. Predstavili so delček islamskega misticizma skozi zikr (molitev) sedeči in stoječi.

 

V torek, 26. maja 2009, so v Unionski dvorani nastopile Arabske, ženski pevski zbor iz Zagreba, ki prepeva ilahije (pobožne pesmi) posvečene Bogu in Njegovem odposlancu Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir. Skupaj z Arabeskami je nastopil hafiz Aziz Alili, eden od svetovnih interpretatorjev Kur’ana.

 

V sredo, 27. maja 2009, je v Unionski dvorani nastopil znani bosansko-hercegovski kantavtor in eden najboljših kantavtorjev na področju bivše Jugoslavije. Glasbeno legendo, znano vsem generacijam, odlikuje poseben lirski, romantično glasbeni izraz, v katerem na edinstveni način obeleži motive bosanske »sevdalinke« z mediteranskim šarmom. Njegova besedila so iskrena izpoved pesnika, ki je okusil življenjsko in ljubezensko bolečino in jo na svojevrsten način pretaplja v pesem.

 

V četrtek, 28. maja 2009, je bila organizirana razstava »SEDEM OBRAZOV IRANA«  v razstavišču Mariborske univerzitetne knjižnice

 

Organiziran je bil tudi tradicionalni iranski borilni šport varzeš-e pahlevani (zurkhane).

 

Prvič v Sloveniji smo si lahko ogledali starodavni iranski borilni šport, ki se trenira v športnih klubih imenovanih Zurkhane (hiša moči). Izvor duhovno – borilne veščine sega v čas mitraizma. Borilni šport ne služi namenu priprave na boj, ampak je v bistvu duhovna veščina.  Posameznik se utrjuje na svoji poti k harmoniji z zunanjim svetom (haqq), utrjuje fizično zdravje (kuntao). Vse to mu omogoča zdravo in uravnovešeno življenje.

 

In v petek, 29. maja 2009, je bil organiziran iranski večer. Ob sliki, besedi in verzih perzijskih pesnikov Hafeza, Rumija, Omarja Hajama ter tradicionalni iranski glasbi se je predstavil Iran.

 

Sledil je zaključek manifestacije »Dnevi islamske kulture v Sloveniji«. Ob tej priložnosti je Islamska skupnost pripravila posebno priznanje za dr. Dragana Potočnika, ki je bil eden od glavnih organizatorjev in začetnik ideje, da se v Mariboru organizirajo »Dnevi islamske kulture«. Priznanje je predal dr. Potočniku Ibrahim Malanović, namestnik ljubljanskega muftija in se mu zahvalil za vse kar je v preteklosti naredil za boljšo prepoznavnost islama in Islamske skupnosti v Sloveniji.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem organizatorjem in sicer Filozofski fakulteti v Mariboru – Centru za medkulturno sodelovanje z državami Azije, Afrike in Latinske Amerike, Odboru Isl. skupnosti Maribor, Pokrajinskem muzeja v Mariboru in Društva popotnikov Vagant, za odlično organizacijo in izvedbo te manifestacije.

 

Organizatorji so obljubili, da se bodo tega lotili tradicionalno. Prepričani smo, da bo v naslednjih letih še več dogodkov s podobno vsebino.

dervisi.jpg

otvoritvena.jpg

palestina.jpg

palestina_2.jpg

priznanje.jpg