mufti_pahor_siol.jpg

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS PRI PREDSEDNIKU VLADE BORUTU PAHORJU

Ljubljana, 08. januar 2009, (MINAS, STA) – V četrtek, 08. januarja 2009, je mufti dr. Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem, namestnikom Ibrahimom Malanovićem, predsednikom Zbora IS Refikom Havzijo in podpredsednikom Zbora IS Đelilom Sliju obiskal predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Država je dolžna zavarovati versko svobodo, je po današnjem sestanku dejal premier Borut Pahor. Izgradnjo verskega centra podpira, vendar meni, da “ne more biti tak, da bi s svojo podobo izzival nestrpnost tistih, ki mu nasprotujejo“. Mufti Grabus verjame, da za ta projekt ni več zadržkov.

Pahor je prepričan, da bodo tudi tisti, ki bodo predlagali arhitekturne rešitve, mislili na to, da bo zgrajen verski objekt, ki bo v interesu Islamske skupnosti in ki ne bo motil tistih, ki imajo pomisleke, da bi spremenil kulturno podobo države. Verjame, da se bo s tem okrepila strpnost, ki je po njegovih besedah pogoj za odprto in moderno družbo.

Kot je uvodoma poudaril premier, so sestanki s predstavniki večjih verskih skupnosti želja vlade, da bi reševali praktična in načelna vprašanja, ki se odpirajo v odnosih med verskimi skupnosti in državo. “So nekatera, ki jih je mogoče rešiti na praktičen način, in so tudi nekatera, ki zahtevajo konceptualne rešitve,” je dejal.

V splošnem si po njegovih besedah vsi prizadevajo, da bi se ljudje, ne glede na versko pripadnost, “v tej deželi počutili doma“. Napovedal je, da se bo v naslednjih tednih srečal še s predstavniki nekaterih drugih večjih verskih skupnosti in tudi z njimi poiskal poti za reševanje njihovih problemov.

Na vprašanje, ali namerava država zagotoviti sredstva Islamski skupnosti za izgradnjo džamije, je Pahor odvrnil, da bo vlada to obravnavala, če bo skupnost za sredstva zaprosila. Sicer pa meni, da je sedaj treba počakati, da se konča prvi del projekta – da se izvede razpis in da komisija na mestni ravni oceni primernost alternativ ter se o njih odloči.

Mufti Islamske skupnosti dr. Nedžad Grabus je po sestanku med drugim povedal, da so premiera seznanili z dejavnostjo skupnosti po vsej Sloveniji in z nadaljevanjem njihovih projektov. Verjame, da zadržkov za projekt džamije ni več.

Tudi sicer meni, da muslimani v Sloveniji nimajo “resnih problemov“, Islamsko skupnost pa je ocenil za zelo odprto in razsvetljeno. “Želimo si nadaljevati takšno tolmačenje religije in živeti v medsebojnem spoštovanju,” je poudaril. Po njegovih besedah lahko muslimani pri razvijanju medsebojnih odnosov pomagajo tudi širši skupnosti. S položajem Islamske skupnosti v Sloveniji pa je Nedžad Grabus zadovoljen.