izlozba_ letak.jpg

ISLAMSKA SKUPNOST V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA – MUZEJI POVEZUJEMO

Ljubljana, 13. oktobra 2008, (MINAS) – V ponedeljek, 13. oktobra 2008, je potekalo odprtje projekta »Muzeji povezujemo: Islamska skupnost v Mestnem muzeju Ljubljana«.

V okviru projekta Muzeji povezujemo bo v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. novembra obiskovalcem predstavljena Islamska skupnost v Sloveniji. Na razstavi se ponuja pogled na Islamsko skupnost ter na zgodovino migracij muslimanov v Ljubljano, pa tudi osnovna informacija o sami veri.

 

Ob tem pa bo mogoče delno tudi s pomočjo bogatega spremljevalnega programa spoznati še muslimanske običaje in praznovanja, vrednote in kulinariko. Med drugim bodo razstavo pospremile kuharske delavnice, delavnice za otroke, predstavitev albanske in sandžaške kulture, sufijski večer, okrogla miza, večer sevdalink in podobno. Natančen program delavnic si lahko ogledate v nadaljevanju.

Ob otvoritveni svečanosti je med ostalimi spregovoril tudi dr. Nedžad Grabus, mufti IS, ki je med drugim povedal:

»Projekt »Muzeji povezujejo« je odličen inovativni napredek v predstavitvi enega vidika življenja meščanov Ljubljane, ki pripadajo veliki svetovni religiji – islamu. Dovolite mi, da vas spomnim, da na svetu živi 6,7 milijard ljudi. Vsi imamo svoje želje in pričakovanja, da živimo v miru, da živimo od svojega dela ter da imamo iste pravice in možnosti. V skladu z deklaracijami in dokumenti o človekovih pravicah bi morali vsi imeti iste pravice in možnosti. No, ta ideal je na globalni ravni težko doseči. Ali je dosegljiv na državni ali lokalni ravni? V Ljubljani živijo ljudje, ki se imenujejo muslimani, že več kot stoletje. Leta 1917 so imeli pokopališče na Žalah. Skupaj s generacijami Slovencev in Slovenk so v mejah svojih možnosti poskušali ustvariti mesto, prijetno za bivanje. Podobno kot vsaka druga manjšinska skupnost se je tudi islamska skupnost soočala z različnimi izzivi v ohranjanju kulturne in verske identitete.

Islamska skupnost v Ljubljani deluje skoraj celo stoletje, toda do danes ni bila nikoli predstavljena širši slovenski javnosti prek izobraževalnega projekta, ki bi pokazal različne vidike vsakdanjega življenja ljudi, ki pripadajo Islamski skupnosti. To je priložnost, da se širša javnost seznani z osnovnimi vidiki učenja in delovanja Islamske skupnosti v Ljubljani. Muslimani so odlično integrirani v skupni slovenski in seveda ljubljanski ambient. Vstop Slovenije v Evropsko unijo je v tem smislu okrepil in zelo izboljšal status Islamske skupnosti, ker so demokratični in civilizacijski standardi EU mnogo višji od tistih, ki so prevladovali v bivši nekdanji Jugoslaviji. Seveda bo potrebno še mnogo dela, da bi se določeni stereotipi in predsodki zmanjšali. Na žalost predsodke in stereotipe kot tudi negativni govor o drugih zelo pogosto širijo izobraženi ljudje. Zato je pomembno, da izobraževalne institucije v govoru o drugih spoštujejo evropske standard. To je leto medkulturnega dialoga. Prepričan sem, da takšni projekti pomagajo, da se naučimo tistega, česa ne najdemo v šolskih učbenikih in pogosto tudi ne v enciklopedijah.

Želim se zahvaliti gospe Barbari Hočevar Balon, ki je predlagala izvedbo te razstave,  ne glede na dejstvo, da je vedela, da zaradi svojih obveznosti ne bom uspel pomagati pri njeni realizaciji. Zahvaljujem se tudi Kristini Babošek za veliko podporo in pomoč pri oblikovanju te razstave. S pomočjo te razstave sem spoznal novo dimenzijo svoje soproge Sadike. Podobno, kakor da bi opravljala svoje delo stomatologa, se je zdaj izkazala tudi v kulturnem delu, saj si je veliko prizadevala in prispevala k tej razstavi. Zahvaljujem se tudi Ženskemu združenju Zemzem, gospe Eli Porić in Elviri Alagić.

Zahvaljujem se tudi dr. Janji Rebolj za nesebično podporo pri pripravi te razstave«, je povedal dr. Grabus.

Projekt bi bilo težko realizirati brez nesebične pomoči in predanosti projektu gospe Barbare Hočevar Balon, Kristine Babošek, Sadike Grabus, oblikovalca Emila Konjhodžića in drugih.

Kulturni del programa ob otvoritvi razstave sta izvedla hafiz Aziz Alili s prečudovito izvedbo ilahije (verske pesmi) in Lejla Fazlić, ki je na prečni flavti odigrala »Kad ja pođoh na Bentbašu…«

Vabimo vse zainteresirane, da si ogledajo razstavo vsak delovnik v času od 10. do 18. ure in se udeležijo predvidenih delavnic in aktivnostih v tem projektu.

 

Spremljajoče prireditve:

sobota, 18.10., ob 11.00: Kuharska delavnica za odrasle

nedelja, 19.10., ob 16.00: Delavnica za otroke

ponedeljek, 20.10., ob 19.00: Predstavitev albanske kulture

torek, 21.10., ob 19.00: Predstavitev sandžaške kulture

sreda, 22.10., ob 19.00: Večer sevdalink

četrtek, 23.10., ob 19.00: Okrogla miza

petek, 24.10., ob 18.00: Sufijski večer

sobota, 25.10., ob 16.00: Kuharska delavnica

nedelja, 26.10., ob 16.00: Delavnica za otroke

ponedeljek, 27.10., ob 19.00: Večer poezije

izlozba_ letak.jpg

 

izlozba1.jpg

 

izlozba2.jpg

 

izlozba3.jpg

 

izlozba4.jpg