medverski_dialog1.JPG

MUFTI NEDŽAD GRABUS NA MEDNARODNI KONFERENCI – MEDVERSKI DIALOG: PRILOŽNOSTI IN IZZIVI

 

Ljubljana, 06. maj 2008, (MINAS) – V torek, 06. maja 2008 poteka v Ljubljani na Teološki fakulteti Mednarodna konferenca z nazivom »Medverski dialog: priložnosti in izzivi«, ki sta jo organizirala Center za medverski dialog Teheran in Teološka fakulteta v Ljubljani-Univerza v Ljubljani.

Na konferenci sodeluje tudi mufti Nedžad Grabus, ki je v pozdravnem govoru poudaril kulturo dialoga. Med drugim je povedal, da je problem dialoga med različnimi religijskimi skupinami zelo pomemben dejavnik. Dialog pogosto teče med ljudmi le v smeri formalnega pogovora med dvema skupinama. V resnici pa so pomembni različni dialogi, da bi se prepoznala vrednost le tega. Najbolj pogost je »dialog življenja«, ki poteka v vseh situacijah. Kristjani, muslimani, Judje, hindusi, budisti, ljudje različnih ver in prepričanj živijo, delajo in si delijo skupno življenje.

Pomembni so prav tako dialogi, kjer se zberejo ljudje različnih tradicij z namenom, da se borijo za resnico, človeške pravice in druge stvari, ki se nanašajo na celotno društvo.

 

Poznamo tri vrste dialoga. Najbolj pogost je skupni MULTILATERALNI dialog in BILATERALNI dialog, kjer se skupine, ki predstavljajo določeno skupino ljudi, zberejo, da bi razpravljali o stvareh, ki so pomembne za določene skupine.

 

Druga vrsta organiziranega dialoga bi se lahko poimenovala AKADEMSKI dialog, kjer se zberejo predstavniki različnih ver, da bi razpravljali o teološko/filozofskih temah, ki se tičejo njihovih tradicij.

 

Tretjo obliko dialoga bi lahko opisali kot DUHOVNI dialog. Tu se verniki poskušajo zbrati z namenom, da se izpostavijo duhovnem življenju oboževanja. Pogosto se taka vrsta dialoga kaže v prakticiranju molitev ali meditacij je sklenil mufti Grabus.

 

Na otvoritvi konference je spregovoril tudi ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran, ki se je dotaknil pomembnosti dialoga med muslimani in kristjani. Omenil je tudi pomembno srečanje med muslimani in kristjani, ki bo organizirano v oktobru letos v Bruslju. Dialog je pomemben za prihodnost ne samo enih ampak za celotno človeštvo je sklenil g. Uran.

 

Minister za šolstvo dr. Milan Zver se je najprej zahvalil organizatorjem za pripravo te konference. V imenu Vlade Republike Slovenije je čestital in zaželel uspešno delo konference. Povedal je še da je Slovenija začela svoje predsedovanje Evropski uniji s podobno konferenco. V prihodnosti bodo organizirane podobne konference. Ena od njih je tudi ta konferenca. Sožitje med različnimi ljudmi je pomemben dejavnik za razumevanje in toleranco v svetu, meni dr. Zver.

 

V uvodnih minutah so spregovorili tudi dekan Teološke fakultete dr. Bogdan Kolar, predstavniki Ljubljanske univerze in drugi.

 

Na konferenci bodo podali referate dr. Reza Ramazani, predsednik Iranskega islamskega centra na Dunaju, dr. Janez Juhant, profesor filozofije na Teološki fakulteti, dr. Sayyed Mohesn Miri, profesor na Univerzi Bagher-al-Olum v Qomu, dr. Mato Zavokić, profesor na Teološki fakulteti v Sarajevu, dr. Peter Hünermann iz Tübingena, dr. Mohammad Fanaei Eshkevari iz Qoma, dr. Drago Ocvirk, profesor na Teološki Fakulteti v Ljubljani in dr. Mohsen Shojakhani.

 

 

medverski_dialog2.JPG

 

medverski_dialog6.JPG

 

medverski_dialog7.JPG

 

medverski_dialog8.JPG

 

medverski_ dialog3.JPG

 

medverski_dialog4.JPG

 

medverski_dialog5.JPG