cimg0879.jpg

SREČANJE MLADIH V LJUBLJANI

Mešihat Islamske skupnosti v republiki Sloveniji, je v svojem koledarju aktivnostih za leto 2007 uvrstil tudi svečanost «Srečanje mladih», ki je potekalo v soboto, 19.maja 2007, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Srečanja se je udeležilo približno sto mladih iz vseh medžlisov na področju Mešihata IS v republiki Sloveniji.

cimg0880.jpg

 

V svojem pozdravnem govoru je mufti Nedžad Grabus opomnil, da je v preteklem letu, ki ga je preživel v Sloveniji opazil, da mladi niso izkoriščeni na najboljši način. Zato se je Mešihat IS v RS odločil ponuditi takšno vrsto druženja kjer bodo imeli mladi priložnost povedati tisto kar želijo in predlagati aktivnosti, za katere so zainteresirani. To je priložnost tudi za kritiko je povedal mufti Grabus.

 

 

Srečanja se je udeležil tudi Mirza ef. Mešić iz Zagreba, ki je v svojem govoru predstavil delovanje mladih na Hrvaškem. Predstavil je nekaj projektov, ki se vodijo za mlade v Islamskem centru v Zagrebu. Obvestil je prisotne o dveh konferencah mladih na Hrvaškem, ki so postale tradicija in na katerih imajo mladi priložnost spregovoriti o problemih, s katerimi se soočajo. Zatem je govoril o različnih projektih, ki so jih mladi na Hrvaškem začeli s ciljem druženja i boljšega razumevanja med seboj.

 

cimg0813.jpg

Za kulturni del programa je poskrbel Hor iz džemata Ljubljana s prepevanjem Ilahij pod vodstvom gospe Ele Porić in ob glasbeni spremljavi Lejle Fazlić na flavti.

Nato je sledila predstavitev različnih tem, ki so jih mladi inicirali.

 

Prvi je g. Edin Behrić kot mestni svetnik v občini Vrhnika predstavil temo z naslovom «Pomembnost politične zavesti Bošnjakov v Sloveniji». G. Behrić je naglasil pomembnost vključevanja v politične aktivnosti v Sloveniji. Opozoril je na dejstvo, da v Sloveniji imamo samo štiri mestne svetnike, in sicer dva na Jesenicah, enega v Tržiču in enega na Vrhniki. V nadaljevanju je g. Behrić posamezno predstavil vse volitve, ki se odvijajo v Sloveniji, ter pozval mlade, da se vključijo skozi obstoječe stranke v politično življenje Republike Slovenije.

 

cimg0831.jpgGospa Faila Pašić-Bišić je govorila o «Humanitarnih aktivnostih v islamu». V svoji predstavitvi je izpostavila ljudsko solidarnost, ki je visokega značaja v islamu. Dolžnost vsakega muslimana je, da pomaga ljudem v stiskah. S tem namenom je predlagala, da se organizira posebna skupina mladih, ki bi se ukvarjala z humanitarnim delom v Sloveniji in tujini, ker delo na terenu zahteva ogromno truda, je še povedala gospa Pašić-Bišić.

G. Senad Hodžić je predstavil temo «Šport in islam». V svoji predstavitvi je poskušal predstaviti tezo, da je potrebno mlade vključiti v delovanje skozi Islamsko skupnost, ter da njihovo druženje temelji na načelih naše častne vere. Predlagal je, da se organizira džematska liga na področju Mešihata IS v RS. Dejal je da meni, da bi mladi lahko v tem smislu odigrali zelo pomembno vlogo.

 

G. Nermin Žilić, kot koordinator tega projekta je predstavil temo «Učenje Kur'ana med mladimi». V svoji predstavitvi je govoril o lepoti, zanimivosti in preprostosti učenja arabskega pisma. Prenesel je svoje osebno navdušenje učenja arabskega pisma, ter povedal, da je to njegova najboljša «investicija» v življenju. Pozval je mlade, da se posvetijo učenju Kur'ana, ker nikoli ni prepozno.

 

cimg0850.jpgSekretar Mešihata IS v RS g. Nevzet Porić, je za moto svoje teme vzel Kur'anski stavek:»Vi v Allahovem Poslancu imate čudovit vzor». V svoji predstavitvi je poskušal mlade čimbolj prerpičati, naj se čimveč seznanijo z življenjepisom Poslanca a.s., da ga bolj vzljubijo in ga poskušajo doživeti kot vzor v svojem življenju. Na koncu je predlagal organizacijo posebnih tečajev za izobrazbo mladih na področje vere.

 

Sledila je zanimiva razprava o predstavljenih temah, kjer so vsi prisotni imeli priložnost povedati tisto, kar so želeli. Opozorili so tudi na določene pomanjkljivosti, ki so prisotne v Islamski skupnosti. Prvotni problem v vseh džematih so tako neprimerni prostori za zbiranje mladih, kot tudi pomanjkanje primerne opremljenosti objektov Islamske skupnosti. Na koncu razprave so bili vsi enotnega mnenja, da je najpomembnejše zbiranje mladih v prostorih Islamske skupnosti, skozi katero se bodo naučili nekaj o islamu, oziroma kjer bodo vzpostavili nova poznanstva in prijateljstva.

 

 

V drugem delu srečanja je imel mufti Nedžad Grabus tribuno za mlade. V svojem govoru se je najprej zahvalil za prisotnost vsem, ki so si vzeli nekaj dragocenega časa in se posvetili nečemu, ki je zelo koristno.

Čestital je gospe Emini Zejnić-Hadžić in gospe Faili Pašić-Bišić za nagrado, ki so jo dobile od ministrice za socialno delo, za humanitarno delo.

V svojem nagovoru je mufti Nedžad Grabus izpostavil nekoliko problemov s katerimi se soočajo muslimani v Sloveniji. Kot prvo je izpostavil problem vodstva. Med njimi pogosto predsedniki medžlisov, člani Zbora IS… ,ne poznajo svojega dela in svojih nalog. Islamska skupnost v Sloveniji se sooča s kadrovskimi problemi. Zato je postavil vprašanje, kako nam lahko mladi pomagajo v vodstvu oziroma organizaciji IS v RS. Potrebno je najti način, kako predstaviti Islamsko skupnost, da jo ljudje vidijo kot prijateljsko. Potrebno je pokazati odprtost ljudem in jim dati priložnost, da povedo tisto kar želijo.

Drugi zelo velik problem, s katerim se soočajo muslimani v Sloveniji je izobrazba. Potrebno je organizirati druženja, kjer bi se mladi in ostali lahko izobraževali znotraj islamske skupnosti. Spomnil je mlade, da so tudi oni dolžni pomagati islamu in muslimanom.

 

V nadaljevanju je povedal, da je nemogoče voditi razgovor o islamu v Evropi brez Sarajeva. Povedal je, da so muslimanski intelektualci iz Sarajeva med muslimani v Evropi, najbolj izobraženi. Zato bi IS v Republiki Sloveniji morala biti usmerjena v smeri Sarajeva, ne pa proti kakšnim drugim ideološkim centrom.cimg0878.jpg

 

Mufti Nedžad Grabus trenutno ni zadovoljen z delom mladih. Pričakuje od imamov, vendar tudi od mladih, da se stvari popravijo.
Obljubil je, da bo IS v RS izbirala najboljšega študenta oziroma študentko leta, ki bo dobila določeno nagrado, ker je to eden od načinov, da se mlade stimulira k delu.

 

Na koncu je mufti Grabus povedal, da pričakuje veliko podporo mladih pri vprašanju izgradnje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Pričakuje, da naredijo dobro kampanjo, ter da skupaj predstavimo javnosti, zakaj pravzaprav gre. Tako muslimani, kot tudi džamija, so napačno predstavljeni slovenski javnosti. Zato je zelo pomembno kako in na kakšen način bomo vodili kampanjo za Islamski kulturni center v Ljubljani.

 

Sledil je zelo zanimiv in koristen razgovor z muftijem Nedžad Grabusom, kjer so mladi imeli priložnost spraševati, kritizirati, priporočiti… Srečanje mladih v Ljubljani je končano v prelepem vzdušju in prekrasnem druženju.